A curry por (curry powder) egy angol találmány, amit általában készen vásárolunk. Az indiaiak mindig saját maguk keverik ki a fűszereket – különböző keverékeket, különböző ételekhez. Továbbá minden családnak, minden étteremnek saját, bevált receptje van, azaz Indiában nem létezik általános currypor. Ha autentikus indiai ízeket szeretnénk megvalósítani, akkor érdemes fűszerpor keveréket vagy pasztát házilag készíteni. A következő enyhe curry por egy nagyon egyszerű fűszerkeverék, nem szükséges hozzá beszerezhetetlen alapanyag – ideális olyan indiai ételek készítéshez, amelyek nem írnak elő speciális fűszerkeveréket (pl Rogan Josh, Madras, Tandoori, Garam Masala stb)..
Hozzávalók
- 3 ek koriander mag
- 1 ek római kömény mag
- 1 ek mustár mag
- 1 tk cardamom mag
- 8 db szegfűszeg
- 1 fahéj rúd
- 3 db szárított chili
- Negyed tk reszelt szerecsendió
- 1 ek őrölt kurkuma
Elkészítés
- Az első 6 fűszert száraz serpenyőben 1-2 percig megpörköljük. Lehúzzuk a tűzhelyről, hozzáadjuk a chilit, szerecsendiót és kurkumát.
- Mozsár törővel porrá törjük, vagy fűszerőrlővel eldolgozzuk.
Tippek
- Tároljuk légmentes, sötét tartályban – hűvös helyen kb. 3 hónapig eláll.
- Fűszerőrlő helyett alkalmazhatunk kávédarálót is – de mossuk ki alaposan használat előtt és után is.
- Csípősebb lesz a currypor, ha adunk még egy chilit hozzá – ha az enyhén csípős ízeket kedveljük, akkor csupán 1-2 db chilit alkalmazzunk.
- A fenti enyhe curry por elsősorban indiai ételek készítéshez ajánlott – azonban némely ételhez speciális fűszerkeverék szükséges – ilyen pl. a Madras és a Rogan Josh curry por.
Kapcsolatos cikkek
- Indiai receptek
- Curry paszta