A mincemeat az angolszász országok legfontosabb karácsonyi alapétele, amivel a karácsonyi pitéket és egyéb sütiket készítik. A hagyományos verziókat már hónapokkal korábban összeállítják, hogy az ízek és aromák megfelelően összeérjenek. Ez a citrusos aszalt gyümölcs lekvár egy zamatos verzió, amelyben a citrusfélék a főszereplők, meglehetős mennyiségű alkohollal kombinálva. Ez a változat vegán – tehát nincs benne tejtermék. Gluténmentes, zsírmentes is, és a cukortartalmát is csökkentettem, mivel a gyümölcsök bőven biztosítják az édességet. Remek karácsonyi gaszto ajándék is lehet.
Hozzávalók
- 400 g szultána (arany mazsola)
- 150 g kandírozott citrushéj
- 100 g muscovado cukor
- 1 nagy narancs vagy 2 mandarin reszelt héja és leve
- 1 citrom reszelt héja és leve
- 1 zöldalma finoman lereszelve
- 1 zöldalma durván lereszelve
- 1 tk mixed spice vagy mézeskalács fűszerkeverék
- 1 tk őrölt fahéj
- 75 g apróra vágott diófélék, mogyorók (pl mandula, dió vagy mogyoró)
- 2 evőkanál brandy
- 1 evőkanál narancslikőr
Elkészítés
- A mazsolát, kandírozott citrushéjat, cukrot, citrom- és narancshéjat illetve leveket, a reszelt almát és a fűszereket egy vastag aljzatú lábasba tesszük.
- Kb 20-30 percig lassan és alacsony hőfokon főzzük, amíg a gyümölcsök megpuhulnak, és egy sűrű, ragacsos mártás keletkezik körülöttük.
- Lekapcsoljuk a tűzhelyt, és belekeverjük a diókat és az alkoholt.
- A lekvárt 3-4 kis, sterilizált lekváros üvegbe kanalazzuk, és légmentesen lezárjuk.
- Hűvös, sötét helyen (pl kamrában) tároljuk, felbontás után pedig a hűtőszekrényben.
Kapcsolatos receptek
- Aszalt gyümölcs lekvár receptek
- Karácsonyi gasztro ajándékok
- Karácsonyi édességek
- Angol sütik
- Narancs receptek