Ez a vegán burgonya-póréhagyma leves vajbabbal tálalva egy laktató, melegítő és egészséges leves – amit a kapor varázsol frissé. A vajbab egy nagy, fehér szemű bab fajta, amely helyettesítő egyéb fehérbabbal. Vegetáriánus változathoz tejföllel is tálalhatjuk.
Hozzávalók
- 750 g burgonya
- 2 közepes póréhagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 sárgarépa
- 1 db babérlevél
- 750 ml zöldség alapleves
- 1 marék kapor
- 1 konzerv vajbab, lecsepegtetve vagy 1 bögre előfőzött vajbab
- 1 evőkanál almaecet
- Tálalás: apróra vágott kapor, tejföl (opcionális)
Elkészítés
- A burgonyát meghámozzuk és felkockázzuk.
- A póréhagymát vékonyan felszeleteljük, a sárgarépát és a fokhagymát felaprítjuk.
- Egy nagy lábasban felhevítjük az olajat, ebben megdinszteljük a póréhagymát és a fokhagymát 5 percig, majd hozzáadjuk a burgonyát és a sárgarépát.
- Hozzáadjuk az alaplevest és a babérlevelet, majd felforraljuk. Körülbelül 15 percig főzzük, amíg a burgonya megpuhul. Lekapcsoljuk a tűzhelyt.
- A leveshez adjuk a kapor nagy részét. Botmixerrel addig pürézzük, amíg sima, selymes krémlevest kapunk.
- Hozzáadjuk a lecsepegtetett babot, és felmelegítjük megint.
- Amikor átmelegedett, hozzáadjuk az almaecetet, és kaporral tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu