Ez a babos-édesburgonyás rizs káposztával kiegészítve egy kiadós, egészséges, vegán, gluténmentes és könnyen elkészíthető étel. Alkalmazhatunk vese-, fekete- vagy barnababot a recepthez. Ez a verzió pikáns, de nem csípős, azonban lehet hozzá adni chiliport vagy chilipelyhet (a füstölt paprika fele helyett vagy mellett). Ropogós salátával tálaljuk.
Hozzávalók
- 2 csésze barna rizs
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db édesburgonya
- 1 tk szárított oregánó
- 1 tk őrölt római kömény
- 1 tk füstölt paprika
- 3 paradicsom
- 1 babérlevél
- 1 csillagánizs
- 1 kis darab fahéj
- 1 konzerv fekete vagy vesebab
- 1 Knorr füstölt chili és paradicsom alapleves kocka, vagy hasonló
- Körülbelül 350 ml víz
- 1 evőkanál almaecet
- 1 bögre apróra vágott kelkáposzta vagy fodros kel
- 1 marék friss korianderlevél, apróra vágva
Elkészítés
- A hagymát, fokhagymát felaprítjuk. Az édesburgonyát meghámozzuk és apró kockákra vágjuk. A paradicsomot felaprítjuk.
- Az olajat felforrósítjuk és a hagymát puhára pároljuk.
- Hozzáadjuk a fokhagymát és az édesburgonyát, keverjük egy percig, majd hozzáadjuk a fűszerporokat és a szárított oregánót. Még egy percig keverjük, majd hozzáadjuk az apróra vágott paradicsomot.
- Egy perc múlva felöntjük vízzel, hozzáadjuk a babérlevelet, fahéjat és a csillagánizst. Adunk hozzá annyi vizet, hogy éppen ellepje a zöldségeket. Hozzáadjuk az alapleves kockát, majd fedő alatt 20 percig főzzük.
- Hozzáadjuk a lecsepegtetett babot és a káposztát és további 10 percig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. Eldobjuk a babérlevelet, csillagánizst és a fahéj darabot.
- Az édesburgonyát villával enyhén pépesítjük, hogy a mártás besűrűsödjön. Ha túl sűrű, adunk hozzá még vizet.
- Közben a rizst egy másik lábasan megfőzzük a csomagoláson található utasítást követve, majd fedő alatt pihentetjük.
- A rizst az édesburgonyás mártással összekeverjük.
- Belekeverjük a friss koriandert, megkóstoljuk, és ha szükséges, sózzuk, borsozzuk.
- Melegen tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu