Az angol konyha egyik specialitása a roast dinner, amely népszerű vasárnapi ebéd. Egy egészben sült húsról van szó, ami lehet sült csirke, marha-, sertés- vagy báránysült. A húst szinte mindig tepsisben sült burgonyával és párolt zöldségekkel tálalják, amihez a sült hús szaftjából készült mártást tálalnak. Ez az angol mézes-mustáros sertéscomb egy klasszikus recept. Egyszerűen elkészíthető, ideális családi-baráti összejövetelekre, de akár ünnepi alkalmakra is, pl húsvétra, karácsonyra.
Hozzávalók
- 1 kg kicsontozott sertéscomb
A mázhoz:
- 3 evőkanál méz
- 2 evőkanál angol mustár
- 1 evőkanál szójaszósz
- 1 evőkanál almaecet
- Só, bors
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
- Egy tálban összedolgozzuk a máz hozzávalóit.
- A sertéshúst egy kisebb tepsibe tesszük, és bekenjük a keverékkel.
- A tepsit a sütő közepére tesszük, és kb 1¼ órán keresztül sütjük a húst, időnként meglocsoljuk a keletkezett szafttal.
- Tálalás előtt 10 percig letakarva pihentetjük.
- A pihentetés közben a szaftból mártást készíthetünk úgy, hogy 2 evőkanál kukorica alapú étkezési keményítőt vagy lisztet adunk a tepsihez.
- A tepsit a tűzhelyre tesszük és közepes hőfokra állítjuk. Fokozatosan hozzáöntjük a zöldséges köretek főzéshez használt vizet, vagy 2 dl alaplevest vagy bort, és fakanállal folyamatosan sűrű mártássá keverjük, majd egy kis kancsóba átszűrjük.
- Tepsis sült burgonyával és párolt zöldségekkel tálaljuk.
Kapcsolatos receptek