A zabkása nem csupán reggelire finom, hanem desszertként tálalhatjuk, gyümölcsökkel, krémekkel rétegezve. Ez az almás-szedres zabkása könnyen lehet vegán és/vagy gluténmentes, ha megfelelő összetevőket használunk. Melegen vagy hidegen is tálalható, így ideális maradék zabkása felhasználásához.
Hozzávalók
- 1 bögre szeder
- 2 evőkanál Stevia
- ½ teáskanál vanília esszencia
- ½ citrom leve
- 2 zöld alma
- ½ teáskanál fahéj
- 1 evőkanál méz vagy juharszirup
- 1 bögre főtt zabkása
- ½ bögre vaníliakrém vagy joghurt (lehet vegán)
- Tejszínhab (lehet vegán is)
- 1 marék dió, apróra vágva
Elkészítés
- A zabkását a szokásos módon elkészítjük (lásd zabkása recept), majd pihenni hagyjuk.
- Közben egy kis lábasban felhevítjük a szedret és a steviát. Hozzáadjuk a citromlevet és a vanília esszenciát, és addig főzzük, amíg egy sűrű pürét nem kapunk. Egy kis tálba kanalazzuk. A lábast kiöblítjük.
- Az almát meghámozzuk, kimagozzuk, majd felkockázzuk, majd beletesszük a lábasba. Hozzáadjuk a fahéjat, a mézet/juharszirupot, és addig főzzük, amíg az alma kissé karamellizálódik. Lehúzzuk a tűzhelyről
- Két kehelybe vagy tálkába kanalazzuk a zabkása felét, majd adunk hozzá egy kanál karamellizált almát és néhány darab diót, majd körülbelül két kanál vaníliás joghurtot vagy krémet, majd egy kis szederpürét.
- Megismételjük a rétegezést.
- Ízlés szerint ( esetleg vegán) tejszínhabbal leborítjuk, és egy darab dióval díszíthetjük.
- Melegen vagy hidegen tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu