Konyhakész rétestésztából nagyon gyorsan tudunk egyszerű sütiket, falatokat készíteni. Példa erre az almás kosárkák receptje, amely télen-nyáron népszerű és mutatós ínyencség gyerekek, felnőttek számára egyaránt..
Hozzávalók
- 4 alma
- 3 ek narancslé (vagy víz)
- 5 dkg mazsola
- 2 tk kristálycukor
- ½ tk őrölt fahéj
- 10 dkg nyújtott rétestészta (kb 6 lap)
- 5 dkg vaj vagy margarin
- porcukor
Elkészítés
- Az almákat megpucoljuk, magházakat eltávolítjuk, majd kis darabokra felvágjuk.
- Az almadarabokat a narancslében puhára főzzük – ez kb 10 perc. Hozzáadjuk a mazsolát, cukrot és a fahéjat, kissé karamellizáljuk az almát. Lehúzzuk a tűzhelyről, hűlni hagyjuk.
- A sütőt 190 fokra előmelegítjük.
- A vajat megolvasztjuk.
- A réteslapokat kicsomagoljuk, mindegyiket 6 négyzetre felvágjuk. Ezeket letakarjuk folpackkal vagy kissé nyirkos konyharuhával.
- Egy muffin vagy tortácska sütőformát vajjal kikenünk. A négyzeteket egy deszkára helyezzük, gyorsan megkenjük vajjal, majd ezekkel (a vajazott oldallal felfelé) kibéleljük a muffinsütő mélyedéseit. A négyzetek szélei lógjanak ki a mélyedésekből!
- A következő réteg négyzeteit megvajazzuk, ezeket az első rétegre helyezzük kissé átlósan.
- Megismételjük ugyanezt egy harmadik réteg tésztával.
- Az ujjunkkal a mélyedéseket benyomkodjuk.
- A muffinformát a sütőbe helyezzük, a kosárkákat kb 10 percig világosbarnára sütjük.
- 5 percig hűlni hagyjuk, miközben az almás keveréket felmelegítjük. Ezzel megtöltjük a kosárkákat, majd tálalás előtt porcukorral meghintjük.
Tippek
- Melegen és hidegen is fogyaszthatjuk.
- Egész évben remek édesség lehet gyerekzsúrokra, partikra, vendégváró alkalmakra.
- Télen fantasztikus forralt bor mellé – felnőttek számára az almás tölteléket kiegészíthetjük rummal vagy Calvados-szal.
- A maradék rétestésztát egyből csomagoljuk vissza, különben kiszárad és használhatatlan lesz.
- Az almás kosárkákat elkészíthetjük egyéb aszalt gyümölcsökkel is – továbbá kiegészíthetjük apróra vágott dióval, mogyoróval is.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu