A fésűkagyló nem egy mindennapi étel, hiszen beszerzése nem olcsó és egyszerű. Azonban érdemes a halas boltokban kutatni utána, mert néhány perc alatt tudunk készíteni belőle gyors és különleges finomságot. Ilyen a kínai fésűkagyló fekete babbal receptünk, amely nem csupán egy kínai menübe passzol, de remek vendégváró vagy ünnepi fogás is lehet.
Hozzávalók
- 50 dkg fésűkagyló
- 2 ek fekete bab (aprítva)
- 2 ek aprított fokhagyma
- 2 ek aprított gyömbér
- 1 ek kínai rizsbor vagy száraz Sherry
- 1 ek világos szójaszósz
Elkészítés
- Egy kis üvegtálban keverjük el az aprított feketebabot, gyömbért fokhagymát, szójaszószt és rizsbort.
- A fésűkagylókat mossuk át, majd helyezzük hőálló mini edényekbe, vagy készítsünk kis csomagokat sütőpapírból, banán- vagy bambusz levélből.
- Minden edénykébe-kosárkába tegyünk egy-egy fésűkagylót, majd öntsük le a szósszal.
- Egy wokba öntsünk 5cm vizet, forraljuk fel. Amikor a víz forr, tegyük bele a bambusz gőzölőt, ami tegyünk annyi fésűkagylós kosárkát, amennyi elfér. Tegyük rá a gőzölő tetejét, és lassú lángon kb 15 percig pároljuk!
- Melegen tálaljuk.
Tippek
-
Ha van rá lehetőségünk, akár a kagyló héját is alkalmazhatjuk tálkaként a gőzölőben (és a tálaláshoz is).
-
Ugyanezt a receptet elkészíthetjük garnéla rákokkal is.
-
Tálaljuk egyéb kínai ételek mellé, vagy előételeként egy ünnepi, vendégváró menüben
-
Hidegen is fogyaszthatjuk snack-ként pl. partikon, bulikon, fogadásokon. Tálaljuk fogpiszkálókkal pici pálinkás-vodkás poharakban!
Kapcsolatos receptek
Zest.hu