Az őzgerinc áfonyás mártással ideális speciális alkalmakra – tuti finom, aromás és ünnepies, ráadásul egyszerű az elkészítése, így nem kell a konyhában sokáig sürögni-forogni..
Hozzávalók
- 2 csontozott őzgerinc szelet (kb 20 dkg mindegyik)
- 1 ek mogyoróolaj
- 2 tk tört bors
- 2 salotta hagyma, aprítva
- só
Áfonyás mártáshoz
- 2 ek áfonya szósz
- ½ narancs héja és leve
- ½ citrom héja és leve
- 1 tk reszelt gyömbér
- 2 tk angol vagy Dijoni mustár
- 3 ek Portói (vörös)
Elkészítés
- A narancs és citrom héjat egy zöldségpucolóval levágjuk (a fehér rész nélkül), majd 1cm-es hosszú 2mm széles csíkokra szeleteljük.
- Egy lábasban az áfonyaszószt, gyömbért, mustárt, citrom és narancslevet forráspontig melegítjük (közben kevergetjük), majd lehúzzuk a tűzhelyről, belekeverjük a Portóit. Félretesszük.
- Egy serpenyőben felmelegítjük az olajat: szárazra töröljük a hússzeleteket, majd mindkét oldalon belenyomjuk a tört borsba. Forró olajban 4-5 percig az egyik oldalon átsütjük, megfordítjuk, és köré szórjuk a hagymát. Ismételten 4-5 percig sütjük, a hagymadarabokat kevergetjük. Az utolsó percben a hússzeletek köré öntjük a szószt, fél percig hagyjuk sisteregni, Megsózzuk.
- Az őzgerinc szeleteket melegen tálaljuk, az áfonyás szósszal leöntve.
Tippek
- Tálaljuk főtt krumplival és zöldsalátával – különösen finom vizitorma vagy rukkola levelekkel.
- A szószt napokkal korábban is el lehet készíteni – így intenzívebb is lesz az íze, és megkönnyíti a sütés-főzést, főleg ha vendégeknek táaáljuk.
- Valójában úgy az igazi, ha nem sül át teljesen – azaz kissé pink a közepe. Ha nem kedveljük így a húst, akkor se süssük túl, a hús úgy jó, ha puha és szaftos.
- Az áfonyás őzgerinc ideális főétel egy egyszerű-de nagyszerű ünnepi vagy vendégváró menüben.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu