A párolt kelbimbó magában elég unalmas, és kissé íztelen. A gesztenyés, szalonnás kelbimbó ízei azonban tökétesen kiegészítik egymást, és a keletkezett étel remekül kísér egészben sült szárnyasokat, legyen az csirke, pulyka, liba vagy kacsa..
Hozzávalók
- 1 ek olívaolaj
- 50 dkg kelbimbó
- 10 dkg szalonna (csíkos)
- 20 dkg salotta hagyma
- 20 dkg sült gesztenye (megpucolva)
Elkészítés
- A szalonnát vékony csíkokra szeleteljük.
- A kelbimbókat megtisztítjuk, átmossuk. Hideg vízben felforraljuk, megfőzzük – akkor jó, ha egy villa beleszúrható, de ne essen szét, maradjon kissé harapós.
- Közben a hagymákat megpucoljuk, félbevágjuk, majd forró olajban puhára, ugyanakkor kívülről aranybarnára sütjük. Egy tálba átöntjük, ugyanabban a serpenyőben a szalonna darabokat ropogósra sütjük. Hozzáadjuk a gesztenyéket, 1-2 percig sütjük.
- A kelbimbókat leszűrjük, hideg vízbe tesszük.
- Amikor a szalonna elkészült, hozzáadjuk a kelbimbókat -3-4 percig átsütjük (vagy betesszük a sütőbe).
- Melegen tálaljuk.
Tippek
- Ünnepi alkalmakra elkészíthetjük Pármai sonkával is.
- Elkészíthető konyhakész főtt gesztenyével is.
- Részben vagy teljesen előre elkészíthető, így csupán 10 percre kell betenni a sütőbe tálalás előtt (ha befér a hús mellé! – ha nem, gáztűzhelyen is átmelegíthető).
- A gesztenyés, szalonnás kelbimbó ideális köret ünnepi sültek mellé – pl sült pulyka, sült liba – de remek családi, vendégváró menübe is (pl sült csirke mellé).
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu