Ez a glutén-, tej- és cukorementes mandulás keksz egy nagyon egészséges sütemény, és roppant egyszerű az elkészítése. Akármilyen lisztet lehet alkalmazni, de az eredeti recept a lisztérzékenyeknek való. Mivel nincsen benne cukor, diabetikusoknak és fogyókúrázóknak is kiváló.
Hozzávalók:
- ½ csésze rizs liszt
- 2 evőkanál szója liszt
- ½ teáskanál sütőpor
- 2 evőkanál napraforgó olaj (hidegen sajtolt)
- 1 tojás (kihagyható)
- 2 evőkanál méz
- ½ teáskanál mandula kivonat
- 1 teáskanál vanília kivonat
Elkészítés:
- Keverjük el az olajt, mézet és a kivonatokat.
- Egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet és a sütőport majd öntsük a két keveréket össze. Gyúrjuk össze a kezünkkel, és formáljunk pici, kb 3cm-es, golyókat.
- A golyókat lapítsuk össze egy kicsit a két tenyerünk között, és helyezzük őket egy olajozott tepsibe vagy sütőlapra, majd a sütőben 8-10 percig süssük, vagy addig, amire a kekszek széle el már szép barna, de nem égett.
- Hagyjuk hűlni rácson.
Tippek
- Lehet kísérletezni más ízesítőkkel is, mint pl. rum vagy Amaretto, fahéj vagy gyömbér.
- Adhatunk hozzá darált mogyorókat, apróra vágott szárított gyümölcsöket, kókuszreszeléket vagy csokoládé darabokat is.
- A mandulás keksz nagyon finom kávé vagy tea mellé, kb egy hétig eláll egy zárt dobozban.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu