Sokak szerint a sorbet ez eredeti, igazi fagylalt. Nevét a perzsa sherbet szóból kapta, azonban Franciaországból terjedt el világszerte, így sorbet-ként ismert. Magyarul lehet szörbet, serbet, szorbet is – amely elég zavaró, ráadásul sok receptben felcserélik a jégkása vagy jégdara fogalmával. Íme néhány információ, majd tipp az elkészítéséhez, amit sok fonom sorbet recept követ..
Mi a sorbet-szorbet-szörbet?
- A sorbet valójában fagyasztott cukros víz és gyümölcslé vagy püré. Állaga lágy, de nem selymes, mint a tejszínes fagyi – kissé szemcsés, de nem durva, mint a jégkása. Ezt állandó vagy sokszoros keveréssel lehet elérni – ezért a sorbet többnyire fagylaltgépben készül, míg a granita (jégkása) készítéséhez nem szükséges gépezet, és a jégkristályok teljes összetörése sem. Többet a jégkásáról>>
- Továbbá a sorbet nem ital (azaz jégdara), és nem összetévesztendő a modern sherbet-tel sem, a gyümölcsös joghurtos-tejes fagylaltfélével, amelynek a zsírtartalma maximum 3% lehet.
- A sorbet sokszor alkoholt is tartalmaz, amelytől még lágyabb lesz az állaga. Éppen ezért sok modern recept zselatinnal vagy habosra vert tojásfehérjével készül, amely összefogja a jégkristályokat (bár némelyek szerint ez már nem igazi szorbet. Azonban nem is serbet!)
Eredete
Az olaszok szerint a szörbet olasz eredetű (sorbetto), bár évezredekkel korábban már a kínaiak is készítettek gyümölcsös jeget, amelynek a jéghűtési módszerét kétségtelenül ők találták fel – sós hóval körülvettek egy tartályban folyamatosan kevert jeges gyümölcspürét. Valószínűleg Marco Polo ismertette meg az olaszokat ezzel a technológiával, és minden bizonnyal recepteket is hozott haza magával. Továbbá a Közel-Keleten is népszerű volt már 4000 évvel ezelőtt (jóval Néró császár kora előtt), maga a szó is perzsa eredetű. Európában valóban Olaszországban volt először ismert (de csakis az arisztokrácia körében), amit a franciákkal Medici Katalin cukrásza ismertetett meg. A franciák tökéletesítették és népszerűsítették, majd Anglián keresztül az egész világon elterjedt.
Tápértékek
Az igazi, hagyományos sorbet gyümölcsöt, vizet, mézet, esetleg alkoholt tartalmaz. Mivel zsírmentes, így jó alternatíva a tejes és tejszínes fagyik helyett, különösen azok számára, akik tejfehérje allergiában vagy tej-cukorérzékenységben szenvednek. Ennek ellenére, a modern sorbet nem nevezhető diétásnak, de különösen egészségesnek sem, hiszen nagyon magas a cukortartalma. Erre feltétlenül figyeljünk oda – a házilag készített sorbet estében ezt könnyen lehet kontrolálni és módosítani méz, agávé szirup vagy fruktóz használatával.
Elkészítése
Mivel a sorbet készítésekor nem habarunk sok levegőt a masszába, az eredmény egy tömény, intenzív ízű desszert. Éppen ezért nincs szükség extra ízesítőkre, alkotóelemekre, és sikeresebb is csupán egyféle gyümölcsből elkészíteni. A sorbet elkészítése látszatra pofonegyszerűnek tűnik, hiszen nem kell hozzá más, mint cukor, víz és gyümölcs. Azonban ha nincs fagylaltgépünk, a tökéletes állagot nem könnyű elérni, amely a cukor és a víz megfelelő arányától függ. A sok cukortól túl lágy lesz – ha nincs elég cukor, akkor kőkeményre fagy. Mivel se a cukor, se az alkohol nem fagyasztható, ezek kétségtelenül lágyabbá teszik az állagát, azonban a mélyhűtőből kivéve 1-2 percen belül a szorbet szétesik. Ezt meg lehet akadályozni felvert tojásfehérje vagy zselatin hozzáadásával, vagy cukor helyett használhatunk tömény mézet is, amely tovább marad hideg, így jobban összefogja a jégkristályokat.
Tálalás
A sorbet-et manapság egy több fogásos menüben, főételek között szokás tálalni – általában önmagában, egy kis csészében, esetleg mentalevéllel díszítve. Ennek szerepe az ízlelőbimbók és a szájíz semlegesítése. Azonban desszertként is remekül szolgálhat (pl. friss gyümölccsel tálalva), főleg egy ázsiai menü végén. Ne feledjük, nagyon hamar olvad, így fontos, hogy gyorsan tálaljuk – ha pohárkelyhet készítünk, csakis az utolsó pillanatban adjuk hozzá a sorbet!
Sorbet receptek
A következő sorbet recept gyűjteményünket hamarosan bővítjük.
- Egyszerű sorbet receptek
- Modern sorbet receptek
Kapcsolatos cikkek