Ez a mogyorós karácsonyi pite konyhakész tésztával készül, így seperc alatt összedobható. Használhatunk leveles vagy omlós tésztát tésztát, glutén- vagy tejmentes változatokban is az étrendünktől függően. A joghurt is lehet növényi-alapú is. A legfontosabb elem a kiváló minőségű aszalt gyümölcs lekvár – lásd aszalt gyümölcs lekvár receptek>>
Hozzávalók
- 1 készre nyújtott leveles vagy omlós tészta
- Jó minőségű aszalt gyümölcs lekvár
- 100 ml mogyorós vagy vaníliás joghurt
- 1 bögre mogyoróbél
Elkészítés
- A mogyorókat forrásban lévő vízben két percig blansírozzuk majd lecsepegtetjük és félretesszük. Amikor kihűltek, eltávolítjuk a membránt.
- A mogyorók felét egy kis aprítógépbe tesszük, és addig pürézzük, amíg egy durva szemcsés keveréket nem kapunk.
- Hozzáadjuk a joghurt felét és összekeverjük – egy sűrű pasztát kell kapnunk.
- A többi mogyorót apróra vágjuk, és összekeverjük az aszalt gyümölcs lekvárral.
- A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
- Kitekerjük a tésztát. Pogácsaszaggatóval vagy bögrével kb. 6-8 cm átmérőjű köröket szaggatunk.
- A maradék tésztából a csillagokat szaggatunk (keksz vagy gyurmavágó segítségével).
- A körökkel kibélelünk egy lapos muffin- vagy pite sütőforma mélyedéseit, majd egy villával összeszurkáljuk az aljukat.
- Mindegyiket megtöltjük egy kanál mogyorós pasztával, majd egy kanál aszalt gyümölcs lekvárral. Ne pakoljuk tele őket!
- Lefedjük a pitéket a csillagokkal, amiknek a hegyeit enyhén összenyomjuk pite szélével.
- Körülbelül 15 percig sütjük pitéket, amíg a tészta átsül és szép aranybarna lesz.
- A pitéket kiszedjük egy kanál segítségével a sütőformából és egy rácson hűlni hagyjuk őket.
- Közvetlenül tálalás előtt porcukorral meghintjük és a maradék mogyorós joghurttal tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
- Egyszerű karácsonyi sütik
- Aszalt gyümölcsös piték
- Karácsonyi parti ételek
- Karácsonyi gasztro ajándékok
- Angol sütik
Zest.hu