A mini kuglóf előnye, hogy gyorsan megsül és mutatós, így ideális különleges, ünnepi alkalmakra. Ez a gesztenyés csokis mini kuglóf tökéletes reggeli kávé mellé vagy uzsonnára, zsúrokra a téli hónapok alatt. Tejmentes, alacsony cukortartalmú, mivel az édességet a banán megfelelően biztosítja. Advent alatt adhatunk a tésztához egy-két kanál rumot, majd bevonhatjuk csoki mázzal és/vagy díszíthetjük karácsonyi motívumokkal.
Hozzávalók
- 2 csésze liszt
- 2 tk sütőpor
- 3 evőkanál kakaópor
- ½ csésze világos nádcukor
- 1 tk fahéjpor
- ½ csésze olvasztott tejmentes margarin
- 1 csésze növényi tej (mandula, zab vagy szója)
- 2 nagy tojás, szobahőmérsékleten
- 1 tk vanília paszta vagy 2 tk vanília eszencia
- 2 érett banán
- 1 csésze apróra vágott sült gesztenye
- ½ csésze apróra vágott tejmentes étcsokoládé (min 70% kaka tartalmú)
- Tálaláshoz: porcukor, csokimáz, fondant díszek (opcionális)
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 190°C-ra.
- 4 vagy 6 szilikonos mini kuglóf formát egy sütőlapra helyezünk.
- Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, sütőport, fahéjat, kakaóport és a cukrot.
- Egy másik tálban összekeverjük az olvasztott margarint és a mandulatejet.
- A banánt villával pépesre törjük, majd hozzáadjuk a tojást és a vaníliát. Hozzáadjuk a tejes margarint.
- A nedves hozzávalókat hozzáadjuk a száraz hozzávalókhoz, és jól összekeverjük.
- Belehajtjuk a gesztenye- és csokoládédarabokat.
- A masszát a kuglóf formákba töltjük.
- Körülbelül 25 percig sütjük a kuglófokat, amíg egy közepükbe szúrt pálcika tisztán jön ki.
- Néhány percig pihentetjük a szilikon formákban, majd egy rácsra kiborítva hagyjuk teljesen kihűlni őket.
- Porcukorral meghintjük a kuglófokat, vagy ízlés szerint csoki mázzal, gesztenye mázzal bevonjuk, majd karácsonyi motívumokkal díszítve tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu