Állítólag a zabkása a legegészségesebb reggeli, de legtöbbünknek csak hétvégén van ideje elkészíteni. Az alaprecept elég unalmas, így érdemes kiegészíteni gyümölcsökkel, magvakkal, kompóttal stb. Ez a citromos áfonyás zabkása friss és zamatos, ideális nyári reggelire. Megfelelő zabpehely alkalmazásával gluténmentes lehet, míg növényi alapú tejjel készítve pedig vegán. Én mandulatejjel szoktam készíteni.
Hozzávalók
- 50g nagy szemű zabkása (szükség esetén gluténmentes)
- 1 bögre zab- vagy mandulatej
- ½ citrom, reszelt héja és leve
A mártáshoz:
- 150 g kékáfonya
- 1 tk vanília esszencia
- ½ citrom leve
- 1 evőkanál muscovado cukor vagy 1 tk Stevia
- Dió és magvak a tálaláshoz
Elkészítés
- A zabpelyhet egy lábasba szórjuk, és hozzáadjuk a tejet. Alacsony hőfokon felmelegítjük, és 10 percig főzzük. Krémesnek kell lennie – ha szükséges, adunk hozzá még egy kis tejet. Lekapcsoljuk a tűzhelyt, belekeverjük a citrom reszelt héját, majd fedő alatt 5 percig pihentetjük.
- Közben elkészítjük az áfonyamártást. Folyó víz alatt leöblítjük az áfonyát, majd egy kis lábasba tesszük a többi hozzávalóval együtt.
- Lassan felmelegítjük, és körülbelül 5-8 percig sűrű, ragacsos mártássá főzzük (nem lekvárrá, tehát az áfonya maradjon puha, ne pépes).
- A zabkását tányérokba kanalazzuk, az áfonyamártással leöntjük, majd megszórjuk néhány szem dióval, mogyoróval vagy maggal.
- Melegen tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu