A tarisznyarák egy különlegesség, ami ideális évfordulók ünneplésére, anyák napjára, Valentin napra, ünnepekre stb. Friss, előfőzött tarisznyarákot már Magyarországon is lehet kapni sok halárusnál, de ha nincs, ehhez a recepthez a konzerv vagy mélyhűtött konyhakész verzió is jó. Az alábbi spárga rákmártással elkészítése mindössze 5 perc (ha főtt és tisztított rákot alkalmazunk) – én egy egész főtt rákot használtam, és a húst ki kellett kaparnom a csontos héjából, ami kissé időigényes. Remek előétel egy ünnepi menüben, vagy partifalat is lehet egy büféasztalon.
Hozzávalók
- 100 g tarisznyarákhús (vagy 1 nagy főtt tarisznyarák húsa)
- 1 csokor spárga
- 2-3 evőkanál tejföl vagy görög joghurt
- ½ citrom leve és reszelt héja
- Pár csipet cayenne paprika
- Őrölt bors
- Díszítéshez: fűszerpaprika
Elkészítés
- A rákhúst egy tálba tesszük.
- Adunk hozzá annyi tejfölt, hogy krémes állagot kapjunk. Belekeverjük a citrom levét és héját.
- Cayenne-nel és őrölt borssal ízesítjük. Jól összekeverjük, megkóstoljuk és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- Közben a spárga fás végeit levágjuk. Forrásban lévő víz felett néhány percig gőzöljük, vagy forralt vízben 2 percig blansírozzuk. Fontos, hogy al dente, azaz harapós maradjon.
- Lecsepegtetjük, majd egy tányérra tesszük a spárgákat, és melléjük kanalazzuk a rákos mártást.
- A mártogatóst egy csipet paprikával (vagy cayenne-nel) megszórjuk.
- Egyből találjuk.
Kapcsolatos receptek
- Spárga receptek
- Mártogatós receptek
- Rák receptek