Az olasz panettone manapság világszerte az adventi ünnepek egyik slágere, amely valójában egy karácsonyi kuglóf kenyérformában sütve. Ha van kenyérsütő gépünk, akkor roppant egyszerű az elkészítése (bár sokáig tart!). Az eredmény puha és finom – ami a legfontosabb, hogy le lehet cserélni a tejtermékeket növényi alapúra, így a tejre allergiások vagy érzékenyek is élvezhetik. Ideális ajándék lehet barátok és családtagok számára is – különösen karácsonyi partikra.
Alap hozzávalók:
- 1½ teáskanál szárított élesztő
- 400 g erős fehér liszt
- 4½ evőkanál cukor
- 1 teáskanál só
- 50 g vaj vagy tejmentes margarin, kockára vágva
- 2 közepes tojás, felverve
- 200 ml tej vagy mandulatej – szobahőmérsékletre melegítve
Kiegészítő összetevők:
- 70 g vaj vagy margarin, kockára vágva
- 50 g kandírozott citrushéj, apróra vágva
- 50 g aszalt cseresznye
- 50 g aszalt vörösáfonya
Elkészítés
- Az alap hozzávalókat a kenyérsütőgép tartályba tesszük a felsorolt sorrendben.
- Beállítjuk a briós programot (ha nincs ilyen, akkor a normál kenyérsütésre állítjuk be a gépet).
- Amikor a gép sípol, hozzáadjuk a kiegészítő összetevőket. Ha a gép nem rendelkezik briós programmal, akkor körülbelül 10 perccel az első dagasztási ciklus vége előtt (kb. 60 perccel a sütés kezdetétől számítva) adjuk hozzá.
- Amikor kész a panettone, kivesszük gépből, és 10 percig hűlni hagyjuk a formában, majd kifordítjuk egy rácsra.
Kapcsolatos receptek
- Egyszerű karácsonyi sütemények
- Gyümölcsös sütemények
- Panettone receptek
- Kuglóf receptek
- Ehető karácsonyi ajándékok