Ez a lassan sült kacsa ideális egy karácsonyi vacsorára vagy a kínai újév ünneplésére. Lassan és sokáig sül, így a hús puha és lédús marad, amit egy fűszeres mártással tálalunk. A receptet ki lehet egészíteni egy mandarinnal, amit az üregbe teszünk. Krumplipüré vagy párolt rizs passzol mellé, illetve a szokásos ünnepi köretek.
Hozzávalók
- 1 kacsa egészben (kb. 2,1 kg), belsőségekkel
- 2 szál friss kakukkfű
- 1 babérlevél
- 1 zsályalevél
- 1 db csillagánizs
- 1 hagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma
- ½ teáskanál kínai ötfűszer keverék
- 200 ml vörösbor
- 50 ml vörös portói
- Tengeri só és frissen őrölt fekete bors
Elkészítés
- A belsőségeket kivesszük a kacsa üregéből. Ezeket egy lábasba tesszük egy ág kakukkfűvel, a babérlevéllel, zsályalevéllel, csillagánizssal, a hagyma felével és 1 gerezd fokhagymával.
- Felöntjük egy liter hideg vízzel, felforraljuk, majd körülbelül egy órán keresztül főzzük alacsony hőfokon, amíg a folyadék felére csökken. Félretesszük.
- Közben a sütőt 150 C-ra előmelegítjük.
- Éles késsel bevagdossuk a kacsa bőrét, ügyelve arra, hogy ne vágjunk a húsba.
- Egy tepsibe helyezett rácsra fektetjük a kacsát, majd sózzuk, borsozzuk, és rászórjuk a másik kakukkfű leveleit.
- Körülbelül 2½-3 órán át sütjük, amíg a kacsa bőre szép aranybarna és a hús átsült (a combnál ellenőrizzük le!). Sütés alatt rendszeresen meglocsoljuk a kifolyt zsírral.
- A kacsát egy tányérra tesszük, letakarjuk és pihentetjük.
- A zsírt egy kis üvegbe leszűrjük, és megtartjuk későbbi használatra.
- A tepsit a tűzhelyre tesszük, adunk hozzá egy evőkanál kacsazsírt, majd hozzáadjuk a maradék hagymát és fokhagymát, valamint az ötfűszer keveréket.
- Óvatosan kevergetjük addig, amíg a hagyma puha lesz, majd hozzáadjuk a bort és a portóit. Felforraljuk és a tepsi aljáról felkaparjuk a fakanállal a lerakódásokat. Addig főzzük, amíg körülbelül kétharmadára redukálódok a mártás.
- A belsőségekből készült alaplevet leszűrjük, és a mártáshoz adjuk. Megkóstoljuk, ha szükséges, sózzuk, borsozzuk. Felforraljuk, majd körülbelül felére redukáljuk, amíg egy sűrű, selymes mártást kapunk. A mártást egy tálalókancsóba átszűrjük.
- A kacsát felvágjuk és a mártással tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu