Ez a vérnarancsos-mogyorós répatorta remek sütemény az ünnepek alatt, ugyanis többféle módon lehet dekorálni – pl krémsajtos mázzal, karamellizált narancsszeletekkel vagy cukormázzal. A sütemény igazán puha, tejmentes és gluténmentes liszt is használható a recepthez. Vegán verziót pedig lentojással lehet elkészíteni.
Hozzávalók
- 2 db vérnarancs
- ½ csésze mazsola
- 2 csésze liszt
- 2 tk sütőpor
- ½ tk mixed spice vagy mézeskalács fűszerkeverék
- ½ tk fahéj
- 2 nagy tojás
- 5 evőkanál muscovado cukor
- 3 evőkanál folyékony méz
- ½ csésze olaj
- ½ csésze finomra vágott, enyhén pirított, mogyoró
Elkészítés
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük és egy közepes, csatos tortaforma belső oldalát és alját olajjal kikenünk. Az alját kibéleljük sütőpapírral.
- Az egyik narancs héját lereszeljük, majd levét kifacsarjuk. A másik narancs levét is kifacsarjuk, a húsát felaprítjuk.
- A mazsolát a narancslébe tesszük, majd pihentetjük.
- A sárgarépát lereszeljük.
- Egy tálban habosra keverjük a tojást és a cukrot, majd hozzáadjuk az olajat és a mézet. Összekeverjük, majd hozzáadjuk a fűszereket és újra összekeverjük.
- Belekeverjük a sárgarépát, a narancshéjat és húst, valamint a mazsolát a narancslével együtt.
- A lisztet és a sütőport a masszába szitáljuk, és óvatosan összekeverjük.
- Beleforgatjuk az apróra vágott mogyorót.
- A tésztát az előkészített tortaformába töltjük, a tetejét elsimítjuk, majd betesszük a sütő közepére. Kb 25-30 percig sütjük, amíg a torta közepébe szúrt nyárs tisztán jön ki és a sütemény teteje szép aranyszínű.
- Kivesszük a süteményt a sütőből, és 5 percig pihentetjük.
- A tortát egy rácsra kifordítjuk, és hagyjuk teljesen kihűlni.
- Amíg a torta hűl, készíthetünk narancsos cukormázat vagy krémsajtot vagy karamellizált narancskarikákat.
Kapcsolatos receptek
- Narancsos receptek
- Sárgarépa receptek
- Gyümölcstorták
- Egyszerű karácsonyi sütemények
- Valentin napi sütik
Zest.hu