Ez a mazsolás papaya chutney egy különleges fűszeres lekvár, amely remekül passzol számos délkelet-ázsiai és indiai étel mellé. Ez a verzió kellemesen pikáns, de csípősebb is lehet, ha adunk még egy chilit a recepthez. Továbbá ez a chutney nem túl édes, ezért lehet, hogy több cukrot kell hozzáadni az édesszájúak számára vagy ha a papaya nem elég érett. Ideális gasztro ajándék lehet a téi ünnepek alatt.
Hozzávalók
- 1 evőkanál növényi olaj
- 1 hagyma, szeletelve
- 1 chili apróra vágva vagy ½ teáskanál chilipor vagy cayenne
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 cm-es darab gyömbér, lereszelve
- 1 tk mustármag
- 1 tk római köménymag
- 1 tk koriandermag
- 4 evőkanál almaecet
- 6 evőkanál muscovado cukor
- 1 lime vagy citrom leve
- ½ teáskanál őrölt fahéj
- ¼ tk all spice fűszerkeverék
- ½ teáskanál só
- 4 bögre hámozott és apróra vágott érett papayahús ( kb 4-5 papaya)
- víz
- ½ bögre mazsola
Elkészítés
- A papayát meghámozzuk, magjait eltávolítjuk, húsát felaprítjuk.
- Az olajat egy nehéz aljú lábasban felhevítjük, majd megdinszteljük a hagymát kb 5 percig.
- Hozzáadjuk a fokhagymát, gyömbért, mustárt, kömény- ás koriandermagot, és egy percig keverjük.
- Hozzáadjuk az ecetet, cukrot, a citrom/lime levét, sót és a fűszereket. Addig keverjük, amíg a cukor feloldódik.
- Hozzáadjuk a papayát és a mazsolát. Adunk hozzá egy kis vizet, ha szükséges. 15 percig főzzük, rendszeres keverés mellett, amíg a papaya pépes és lekvárszerű lesz.
- Hagyjuk kihűlni a lábasban, majd sterilizált üvegekbe töltjük. (Kb 2 lekváros üvegre elég a lekvár).
- Hűvös, sötét helyen tároljuk, például kamrában. Felbontás utána hűtőszekrényben tároljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu