A peperonata egy híres, hagyományos olasz alapétel, kissé hasonlít a lecsóra. Előnye, hogy többféleképpen felhasználható. Például ez a peperonata babbal és hallal kiegészítve egy finom, kiadós és egészséges főétellé varázsolható. Krumplipürével, tésztával vagy rizzsel tálaljuk.
Hozzávalók
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 piros kaliforniai paprika
- 1 sárga kaliforniai paprika
- 1 marék koktélparadicsom vagy 2 nagy, érett paradicsom
- Csipetnyi chili pehely (elhagyható)
- 1 evőkanál balzsamecet
- 1 konzerv fehér bab (például cannellini)
- 1 nagy halfilé (foltos tőkehal vagy tőkehal)
- Kis maréknyi zöldpetrezselyem, aprítva
- só bors
Elkészítés
- A hagymát és a fokhagymát vékonyan felszeleteljük.
- Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és megdinszteljük benne a hagymát (kb. 5 percig).
- Közben a paprikát 1 cm vastag csíkokra szeleteljük, majd a fokhagymával együtt a hagymához adjuk.
- Alacsony hőfokon, fedő alatt, 5 percig pároljuk, majd hozzáadjuk az ecetet, a chilit (ha használunk) és a paradicsomot. Lefedve 20 percig puhára főzzük.
- Közben a halat falatnyi darabokra vágjuk.
- Amikor kész van a peperonata, belekeverjük a lecsepegtetett babot, és rárakjuk a haldarabokat. Sózzuk, borsozzuk, majd rátesszük a fedőt.
- Kissé feljebb állítjuk a hőfokot, és 5 percig főzzük. Nem szabad a halat túlfőzni!
- Közvetlenül tálalás előtt megszórjuk az apróra vágott zöldpetrezselyemmel.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu