A granita vagy jégkása előnye, hogy elkészítéséhez nem szükséges fagylaltgép. A sárgadinnyés jégkása egy klasszikus íz kombináció, hiszen gyömbérrel készül – amit a menta levelek aromája frissít fel. Továbbá nem muszáj többszörösen átkeverni a fagyasztás alatt.
Hozzávalók
- 10 dkg cukor
- 1.5 dl víz
- 1 sárgadinnye húsa
- 4 dkg szirupban eltett gyömbér
- 2 dkg mentalevél (opcionális)
- kb 15 dkg bogyós gyömölcs (málna, szeder, eper, áfonya stb)
Elkészítés
- A cukrot és vizet sűrű sziruppá főzzük. Lehúzzuk a tűzhelyről, hűlni hagyjuk.
- A sárgadinnye húsát durván felvágjuk és a gyömbérrel összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a mentaleveleket és a cukorszirupot, néhány másodpercig tovább turmixoljuk.
- Átöntjük egy lapos fagyálló tálba, majd betesszük a fagyasztóba. 45 per múlva kivesszük, egy villával összetörjük, elkeverjük, majd visszatesszük 3-4 órára a fagyasztóba.
- 10 perccel tálalás előtt egy villával kásássá kavarjuk – poharakba töltjük és gyümölcsökkel, mentalevéllel díszítjük.
Tippek
- Elkészíthető fagylaltgépben is a használati utasítás szerint.
- Ideális nyári desszert, remekül zár egy grill-partit vagy nyári vendégváró menüt.
- Kandírozott, szirupos gyömbér ázsiai boltokban kapható, ha nem lehet beszerezni, könnyen elkészíthető, amit sok finom ázsiai ételhez is fel lehet használni.
- Kandírozott gyömbér helyett friss gyömbért is reszelhetünk a sárgadinnyéhez – ennek erősebb lesz az íze, így ne vigyük túlzásba!
- Egészségesebb variáció: cukor helyett alkalmazzunk 3 dkg Steviát.
- A sárgadinnyés jégkása egy egyszerű nyári desszert. A fenti recept kb 6 főre elegendő. Egyéb granita receptek>>
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu