A balzsamecet és méz kombinációja ideális kacsa pácolásához. A mézes kacsacomb sütésével azonban óvatosan kell bánni, mert könnyen megég a hús, a tepsi pedig kormos lesz. Ezt megelőzhetjük alacsonyabb hőmérsékleten és vízfürdő feletti sütéssel.
Hozzávalók (4 személyre)
- 4 kacsacomb
- 3 újhagyma (vagy salotta hagyma), aprítva
- 2 gerezd fokhagyma, préselve
- 3 ek balzsamecet
- 3 ek méz
- 2 ek szójaszósz
- 1 csipet tengeri só, néhány szem bors (őrölve)
Elkészítés
- A hozzávalókat elkeverjük, majd egy lapos tálba öntjük a felét, rátesszük a kacsacombokat, leöntjük a maradékkal. Jól megforgatjuk a pácban – minimum 2-3 órán át a hűtőszekrényben pihentetjük. Néha-néha megforgatjuk.
- 180 fokra bemelegítjük a sütőt. Egy rácsos tepsibe vizet öntünk (kb 1-2 centiméternyit). A rácsra helyezzük a lecsurgatott kacsacombokat (bőrrel felfelé). Megkenjük a páccal és a felmelegedett sütőben kb 1 órán át keresztül sütjük. 10-15 percenként meglocsoljuk 1-2 kanál páccal, 30 perc után megfordítjuk, de továbbra is locsolgatjuk a maradék páccal.
- Amikor már szép barna, kb 50-60 perc után, a sót és őrölt borsot a combokra szórjuk (a bőrös oldalra), és 10 percig tovább sütjük, bőrös oldallal felfelé.
- Melegen tálaljuk.
Tippek
- A vízfürdő nem csupán abban segít, hogy a kacsazsír és a mézes pác nem ég a tepsibe és fröcsköl szét a sütőben, hanem a keletkezett gőzben omlóssá párolódik a hús belülről, míg kívül ropogóssá sül.
- A kész kacsacombokat pihentessük néhány percig, majd tálaljuk krumplis körettel (krumplipüré, főtt krumpli, roston sült krumpli stb), és legalább egy zöldséges körettel. A sült kacsacombok mellé különösen passzol a mézes párolt káposzta receptünk. Egyéb finom és egyszerű köretek>>
- A keletkezett szaftból fenséges szószt készíthetünk – öntsük át egy lábasba, adjunk hozzá (francia) tejfölt vagy 1-2 tk kukoricalisztet, esetleg néhány korty vörösbort vagy portóit, majd redukáljuk tejszínsűrűségű mártássá. Öntsük le vele a húst és a köreteket.
- A mézes sült kacsacomb ideális vendégváró étel, ebédre a pácolást már előző este, vacsora esetén reggel el lehet készíteni.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu