A szalonnás céklasaláta recept nagyon könnyen és gyorsan megvalósítható, az eredmény pedig különösen finom, hiszen a hozzávalók remekül kiegészítik egymást. Különösen ajánljuk a bacon-aroma kedvelőinek. Kezdők is el tudják készíteni..
Hozzávalók:
- 0.5 kg főtt cékla
- 4 sárgarépa
- 2 ek reszelt gyömbér
- 2 tk barnacukor (vagy 1tk fruktóz)
- 1 narancs reszelt héja és leve
- 0.5 tk fahéj
- 2 ek sherry ecet
- 4 marék bébi spenót, rukkola, vagy vegyes zöldsaláta
- 4 szelet húsos szalonna (bacon)
Elkészítés:
- A főtt céklát gerezdekre vágjuk. A répát csíkokra szeleteljük, majd hideg vízben felfőzzük – amikor forr a víz, levesszük a tűzhelyről, hideg vízzel leöblítjük és félretesszük.
- A narancslevet elkeverjük a reszelt héjjal, gyömbérrel, cukorral, fahéjjal és ecettel.
- Egy serpenyőben kevés olajban ropogósra sütjük a bacon-t, kivesszük, és melegen tartjuk. A maradék zsiradékhoz öntjük a narancsleves keveréket, 1-2 percig ragadós szósszá redukáljuk. Hozzáadjuk a cékla gerezdeket és a répa csíkokat. 1-2 percig sütjük, közben kevergetjük.
- Két tányérra 2-2 marék salátalevelet szórunk, leöntjük a céklás, répás szósszal, majd leborítjuk a szalonnával. Melegen tálaljuk.
Tippek:
- Tálalhatjuk friss péksüteménnyel vagy pirítóssal. Ideális brunch -ra.
- Gazdagíthatjuk reszelt sajttal vagy parmesan csíkokkal – tálalás előtt szórjuk meg a tetejét.
- Lehet készen vásárolt főtt céklát is alkalmazni, bár a cékla főzése nagyon egyszerű – lásd cékla tippek>>
- A szalonnás céklasaláta egy nagyon finom melegsaláta, amelyben a hozzávalók különleges ízvilágot alkotnak. Aránylag egészséges is, így passzol egy egészséges étrendbe. Egyéb saláta receptek>>
Zest.hu