Ez az avokádókrém sült paradicsommal készül, a híres Guacamole egyik érdekes, kissé füstös változata. Ki lehet egészíteni pár csipetnyi füstölt paprikával vagy római köményporral, hogy még intenzívebb legyen az íze.
Hozzávalók
- 2 közepes érett paradicsom
- 2 gerezd fokhagyma
- Olivaolaj
- ½ vöröshagyma
- 1 zöld chili
- 1 marék korianderlevél
- 1 lime leve
- Só, bors
- Pár csipet őrölt kömény és füstölt paprika (elhagyható)
Elkészítés
- A paradicsomokat félbevágjuk, majd egy kis tepsibe tesszük. Hozzáadjuk a fokhagymát (egészben és hámozatlanul) és a chilit.
- Sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk olívaolajjal, majd közepesen forró sütőben kb 25 percig sütjük, amíg a paradicsom és a fokhagyma megpuhul, a chili héja pedig megpirul.
- Hűlni hagyjuk a zöldségeket, a héjakat eltávolítjuk.
- A paradicsomot kis robotgépbe tesszük, a fokhagyma húsát kinyomjuk a héjából, és a paradicsomhoz adjuk.
- Félbevágjuk a chilit, eltávolítjuk a magházat és a magokat, továbbá ez ereket is, ha csupán kissé pikánsan kedvelnénk a krémet. A chili húsát a paradicsomhoz adjuk.
- Az avokádót és a lime-t félbevágjuk. Eltávolítjuk az avokádó magját, majd kikanalazzuk a húsát, amit a robotgépbe teszünk.
- Belecsavarjuk a lime levét. Néhány másodpercig pürézzük.
- Hozzáadjuk a sült paradicsom kifolyt levét és a korianderleveleket. Sózzuk, borsozzuk, majd ízlés szerint fűszerezzük (paprika és/vagy római kömény).
- Pürézzük– a mártogatós lehet krémes vagy kissé durva.
- Megkóstoljuk, és ízlés szerint adunk még hozzá lime levet, néhány egy csepp Tabascót, sót, borsot stb.
- Tálalásig hűtőszekrényben tároljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu