Az eper szezonban érdemes néhány üveg lekvárt készíteni, mert a házi lekvár íze sokkal finomabb, mint bármelyik bolti terméké. Ez a gyors eperlekvár 15 percen belül kész van, nem kell tartósítószer hozzá, és kedvünk szerint beállíthatjuk a cukor mennyiségét is. Körülbelül egy hétig eltart a hűtőben egy kis üvegben, még tovább ha sterilizált üveget alkalmazunk. A lekvár remek palacsintához, zabkásához vagy angol pogácsa mellé, de összekeverhetjük görög joghurttal vagy kefirrel is reggelire. Felhasználhatjuk desszertekhez, fagylalt kehelyben, trifle-ban, de muffinok, lepények, torták, piskóta tekercs töltelékeként is szuper. Ez a verzió nem túl édes, de meg lehet duplázni a cukor mennyiségét!
Hozzávalók
- 25 dkg friss eper
- 10 dkg világos muscovado cukor
- 2 teáskanál frissen facsart citromlé
- ½ teáskanál vanília paszta vagy 1 vaníliarúd kikapart magja
Elkészítés
- Az epreket megmossuk, kicsumázzuk, majd durván felaprítjuk.
- Egy lábasba tesszük őket, burgonya törővel kissé összetördeljük.
- Hozzáadjuk a cukrot és a citromlevet.
- Óvatosan felforraljuk, miközben fakanállal kevergetjük, amíg a cukor fel nem oldódik.
- Kb 10 percig, sűrű lekvárrá főzzük.
- Kipróbálhatjuk a lekvárt úgy, hogy egy csepp lekvárt egy előre lehűtött tányérra teszünk, és ezt 30 másodpercre a hűtőbe tesszük. A ujjunkkal a lekvárba egy csíkot húzunk, ha ráncos lesz a felszíne és ragasztószerű az állaga, akkor kész van. Ha nem, akkor néhány percig még főzzük, majd a tesztet megismételjük.
- Kanállal a lekvárt egy kis (kb. 2 dl), steril üvegbe töltjük, és azonnal légmentesen lezárjuk. Amikor teljesen kihűlt, hűvös helyen tároljuk. Felbontás után hűtőszekrényben tároljuk.