A morcilla (véres hurka) a spanyol gasztronómia egyik kedvelt alapanyaga, amit elsősorban Tapasként fogyasztanak a spanyolok, ritkán főételként (akkor is általában töltelékként). Ez a hurkás garnéla 15 percen belül kész van, ideális nyári kerti partikra, vagy tapasként italozás, különösen Rioja mellé.
Hozzávalók
- 10 dkg morcilla vagy hasonló véres hurka
- 1 gerezd fokhagyma
- 2db mogyoróhagyma
- ½ kaliforniai paprika (piros vagy sárga)
- 1 marék érett koktélparadicsom
- 3-5 ek Sherry
- 20 dkg óriás garnélarák (tisztított)
- 2 evőkanál apróra vágott zöldpetrezselyem
Elkészítés
- Vékonyan felszeleteljük a fokhagymát, a mogyoróhagymát és a paprikát.
- Egy kanál olívaolajat egy serpenyőben felhevítünk, hozzáadjuk a fokhagymát, mogyoróhagymát és a paprikát, majd 5 percig dinszteljük.
- Apró kockákra vágjuk a hurkát és a serpenyőbe tesszük. Kb. 5 percig kevergetjük. Amikor a hurka átsült, a paprika puha, hozzáadjuk a paradicsomokat, lefedjük az edényt és körülbelül 5 percig pároljuk.
- Amikor a paradicsom kicsit megpuhult és felrepedt, hozzáadjuk a sherryt és a garnélákat.
- Feljebb állítjuk a hőfokot, és lefedjük. Két perc múlva levesszük a fedelet – a garnélák színe rózsaszínűre változott. (Ha előfőzött garnélát használunk, akkor nem párolni, csak átmelegíteni, különben rágós lesz!)
- Egy percig keverjük, hogy redukálódjon a szósz.
- Hozzáadjuk a friss zöldpetrezselymet, és azonnal tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu