Ez a sült cékla és rukkola saláta egy alap recept, amely remek sült vagy grillezett csirke / marha/sertés húsok mellé. Ki lehet egészíteni sonkával, bacon szalonnával, mozzarellával, feta és kecske sajtokkal is, így a saláta főételként is tálalható. Továbbá a sült céklát napokkal korábban el lehet készíteni – ebben az esetben a saláta összedobása csupán 5 percet vesz igénybe. Újhagyma helyett vagy mellett alkalmazhatunk paprikát, retket és egyéb zöldségeket is.
Hozzávalók
- 6 db kisebb cékla
- 1 gerezd fokhagyma, összetörve
- 2 evőkanál balzsamecet
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál szárított oregánó vagy friss kakukkfű levél
- Só, bors
- Csipet chili pehely, opcionális
- 5 dkg vad rukkola levél
Az öntethez:
- 2 evőkanál balzsamecet
- 1 evőkanál olívaolaj
- Néhány csepp friss citromlé
- Balzsam szirup
Elkészítés
- A céklákat megmossuk. Ha bio termések, akkor nem kell meghámozni őket, csak jól át kell súrolni.
- A céklákat egy tepsiben elrendezzük, majd hozzáadjuk az olívaolajat, balzsamecetet, fokhagymát és a fűszernövényt.
- Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk ízesítjük, és a opcionálisan tetejére szórjuk a chili pelyheket. Elkeverjük alaposan, lefedjük a tepsit fóliával, és előmelegített sütőben kb. 20–30 percig sütjük.
- Amikor a cékla megpuhult, kivesszük a tepsit a sütőből, és hűlni hagyjuk.
- Amikor kihűltek, eltávolítjuk gyökereket és a durva részeket, majd vékony gerezdekre szeleteljük őket.
- A rukkolát egy tálra szórjuk, majd elrendezzük a céklát rajta.
- Az öntetet kikeverjük, majd ezzel leöntjük a salátát.
- Balzsamsziruppal lecsepegtetve tálaljuk.
Kapcsolatos recpetek