A tojáslepény, avagy frittata, az olaszok egyik alapétele. Valójában az omlett vastagabb verziója, amit nem félbehajtva tálalnak, mint a franciák, hanem lepényként. Továbbá lehet melegen és hidegen is fogyasztani. Hidegen általában vékony csíkokra vagy kockákra szeletelik, így remek parti-piknik-antipasti falat lehet. Ez a sütőtökös tojáslepény grillsajttal készül, ami érdekessé és kissé rágóssá varázsolja. Bár melegen is tálalható egy laza brunch vagy ebéd keretében – még jobb esti italozás kísérőjeként.
Hozzávalók
- 1 evőkanál olívaolaj
- 35 dkg sütőtök
- 15dkg halloumi vagy egyéb grillsajt
- 1 chili
- 1 gerezd fokhagyma
- 5 tojás
- 1 evőkanál aprított menta vagy petrezselyem levél
- Só, bors
Elkészítés
- A sütőtököt meghámozzuk majd 2 cm-es kockákra szeleteljük.
- Felhevítjük az olajat egy serpenyőben, és fedő alatt lassan kb. 10 percig pároljuk.
- Közben a sajtot 2 cm-es kockákra vágjuk. Kimagozzuk és felaprítjuk a chilit. A fokhagymát összepréseljük. Amikor a sütőtök megpuhult és kezd karamelizálódni, hozzáadjuk sajtot, chilit és a fokhagymát. Pár percig keverjük.
- A tojásokat enyhén felverjük egy-két csipetnyi sóval. Hozzáadjuk az aprított fűszernövényt.
- Amikor a sajt elkezd barnulni, a serpenyőbe öntjük a tojásos keveréket, egyenletesen elosztva. Kb 5 percig félig átsütjük, közben bekapcsoljuk a grillt a sütőben.
- Betesszük a serpenyőt a sütőbe és kb 5 percig grillezzük. Amikor a teteje szilárd és szép aranysárga, akkor kész van.
- Melegen tálaljuk, szeletekre vágva – vagy hagyjuk teljesen kihűlni, majd kockázzuk, amiket parti falatként tálalunk.
Kapcsolatos receptek