Már évek óta ezt a körte sörben (perry cider) főtt sonkát szoktam főzni húsvétra a családnak (bár néha almasörben), mert nincs szükség előáztatásra, ugyanis a sonka nem füstölt. Így tuti egyszerű az elkészítése – a főtt sonka pedig fantasztikusan zamatos, kissé pikáns. Tökéletesen társul főtt tojással a húsvéti reggelinkre, brunchra – a maradék pedig remek szendvicsekbe, falatokhoz, különösen pikáns körtelekvárral tálalva. Érdemes kipróbálni!
Hozzávalók
- 1 kisebb, nem füstölt, bőr-mentes, egész sonka
- 1 kis hagyma
- 6 bors
- 5 szegfűszeg
- 2 babérlevél
- Perry cider körte sör (440ml)
Elkészítés
- A sonkát egy nagy lábasba tesszük. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd felforraljuk.
- Kivesszük a sonkát a vízből, lecsepegtetjük – a főzővizet kiöntjük. A sonkát visszatesszük a lábasba.
- Meghámozzuk a hagymát és a lábasba tesszük.
- Felöntjük a sonkát a körte sörrel, hozzáadjuk a borsot, szegfűszeget és a babérleveleket.
- Felforraljuk, majd alacsony hőfokon két órán át lassan főzzük. Néha-néha ránézünk, és a keletkezett habot eltávolítjuk.
- Lekapcsoljuk a tűzhelyt, és a sonkát hűlni hagyjuk a főzőlében.
- Tálalás előtt vékonyan felszeleteljük, majd mustárral vagy pikáns szószokkal tálaljuk.
Tippek
- Körte sör kapható az Ikeában.
- A recept elkészíthető almasörrel is.
Kapcsolatos receptek
- Sonka receptek
- Körte receptek
Zest.hu