A következő kéksajttal és dióval töltött körte egy francia recept, amit elsősorban vendégváró alkalmakra ajánlunk. Passzol aperitif mellé, de még ideálisabb előételként egy ünnepi menüben. 10 per alatt elkészíthető.
Hozzávalók
- 2 db érett körte
- 10 dkg Rokfort sajt
- 5 dkg dióbél
- 1 ek créme fraiche (lásd tippek)
- 1 ek vörös portói
- 1 szál újhagyma
- Só, bors
Elkészítés
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
- A sajtot egy keverőtálba morzsáljuk.
- A diót durván felaprítjuk, a sajthoz adjuk.
- Az újhagymát vékonyan felszeleteljük, a sajthoz adjuk.
- A körtéket hosszában félbevágjuk, kiskanállal a magházat kivájjuk, ezt eldobjuk.
- Óvatosan a körte húsát kikaparjuk, úgy, hogy a héját ne sértsük meg. A körtehúst egy késsel durván felaprítjuk, a sajthoz adjuk.
- A töltelékbe forgatjuk a tejfölt és a portóit, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- Ezzel a körte csónakokat megtöltjük. 5-8 percig sütjük.
- Akkor jó, amikor a sajt el kezd olvadni.
- Melegen vagy langyosan tálaljuk.
Tippek
- Créme fraiche helyett jó a zsíros tejföl, tejszín vagy krémes joghurt – de legyen sűrű, különben levet ereszt a töltelék!
- Fontos, hogy ne süssük túl – ne legyen a körte túl puha és mállós, hanem maradjon kissé harapós!
- Rokfort helyett szuper lehet a stilton vagy hasonló sós kéksajt is.
- A kéksajttal és dióval töltött körte egy tuti egyszerű, ugyanakkor különleges recept. Nagyszerű előétel lehet egy karácsonyi vagy téli ünnepi menüben. Tálalhatjuk rukkola leveleken is.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu