A sült sütőtök ideális alapanyag pikáns levesek készítéséhez. Példa erre a következő sült sütőtök krémleves amely almával kiegészítve lesz különleges..
Hozzávalók
- 1 közepes kanadai sütőtök (kb 75 dkg)
- 2 ek olívaolaj
- 1 db alma (kb 10 dkg)
- 1 fej vöröshagyma
- 1 szál angol zellerszár
- Negyed tk őrölt római kömény
- 2 csipetnyi mézeskalács fűszerkeverék
- 1 tk kakukkfű levél (friss)
- Fél liter zöldségleves
- Só, bors
- Tálaláshoz: görög joghurt (opcionális), tökmag
Elkészítés
- A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
- A sütőtököt megpucoljuk, félbevágjuk.
- A magokat és a rostos, lágy részt eltávolítjuk. Húsát 3 centis darabokra durván felvágjuk, egy tepsibe szórjuk.
- Az almát megpucoljuk, csutkázzuk, majd gerezdekre felvágjuk. Ezeket a sütőtökhöz adjuk. Lelocsoljuk 1ek olajjal, sózzuk, borsozzuk, kézzel alaposan átdörzsöljük.
- 25-30 percig a sütőben puhára sütjük.
- Közben a hagymát és zellerszárat felaprítjuk, a maradék olajaban megpuhítjuk. Hozzáadjuk a fűszereket, 1 percig kevergetjük, hozzáadjuk a sült sütőtököt és almát. 1 percig kevergetjük, majd felöntjük az alaplevessel. 20 percig rotyogtatjuk.
- Botturmixszal vagy konyhagépben selymes krémlevessé pürézzük.
- Tökmaggal megszórva és esetleg görög joghurttal tálaljuk.
Tippek
- Tálaljuk pirítóssal vagy friss kenyérrel, zsemlével.
- Elkészíthetjük kb 50 dkg maradék sült sütőtökkel is: ebben az esetben az almát puhítsuk meg és a (héjmentes) sült sütőtökkel együtt adjuk a fűszeres hagymához, keverjük át 1-2 percig, majd öntsük fel az alaplevessel. 20 perc főzés után pürézzük.
- A sült sütőtök krémleves almával nem csupán egy immunerősítő leves, de ideális őszi, téli ünnepi vagy szabadtéri összejövetelekre is. Akár bögréből is kortyolgathatjuk hideg napokon, vagy pl egy Halloween partin. Passzol diétás és egészségtudatos étrendekbe – joghurt nélkül méregtelenítés alatt is fogyasztható.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu