Nyár végén és ősz elején a következő fahéjas szilvatorta remek hétvégi süti lehet a család számára. Egyszerűen elkészíthető, és könnyen módosítható..
Hozzávalók
- Másfél bögre liszt
- 1 tk sütőpor
- Negyed tk só
- Fél bögre puha vaj vagy margarin
- Fél bögre kristálycukor
- 2 nagy tojás
- 1 ek frissen csavart citromlé
- 1 citrom reszelt héja
- Kb 5-6 db szilva
- Fahéjas cukorhoz: másfél ek cukor, fél tk fahéj
Elkészítés
- A sütőt 175 fokra előmelegítjük.
- Egy 22 centis átmérőjű, lehetőleg csatos, tortaformát kivajazunk.
- A lisztet, sütőport és sót elkeverjük. Egy keverőtálban robotgéppel a vajat és cukrot krémesre verjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat, utána a citrom levét és reszelt héját, miközben folyamatosan keverjük tovább. Lassan beleszórjuk a lisztet (a robotgép továbbra is verjen!).
- A simára kevert tésztát a tortaformába töltjük, egyenletesen eligazítjuk.
- A szilvákat félbevágjuk, magokat eltávolítjuk, majd másfél centis gerezdekre felszeleteljük. Ezeket köralakban a tortába nyomjuk félig, majd a fahéjas cukorral meghintjük.
- A sütőben 45-50 percig szép barnára sütjük.
- A sütőt lekapcsoljuk, ajtaját kinyitjuk, és a tortát 5 percig pihentetjük.
- Kivesszük a sütőből, a formában majd rácson további 5-5 percig pihentetjük.
- Melegen vagy langyosan tálaljuk.
Tippek
- Melegen remek desszert lehet egy családi vagy baráti ebéd végén- vaníliamártással vagy fagyival tálalva. Langyosan szuperül kísér egy délutáni teát vagy reggeli kávét.
- Becsomagolhatjuk kirándulásra, piknikre, uzsonnára is.
- Allergiás verziók: növényi margarinnal készítve tejmentes diétába is passzol – a liszt lehet glutén-mentes lisztkeverék. Nádcukorral készítve egészségesebb.
- A fahéjas szilvatorta tésztája egy tuti alaprecept, szilva helyett nyáron nektarin vagy őszibarack is alkalmazható – ősszel alma vagy körte.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu