A paprikás sült krumpli fetával és korianderes mártással leöntve egy különleges köretté válik, amely remekül passzol grillezett húsok, halak mellé. Egyszerűen és két felvonásban elkészíthető, így ideális laza, vendégváró alkalmakra..
Hozzávalók
- 75 dkg újkrumpli
- 1 csokor koriander
- 3 gerezd fokhagyma (préselve)
- Negyed tk őrölt római kömény
- Fél citrom kicsavart leve
- 2 ek víz
- 2 csipetnyi cukor
- 1 dl olívaolaj
- Fél tk fűszerpaprika
- 15 dkg feta sajt
- só, bors
Elkészítés
- A krumplikat megmossuk, átdörzsöljük, majd enyhén sós vízben megfőzzük. Lecsepegtetjük, hűlni hagyjuk, majd 1 centi vastag szeletekre vágjuk.
- Néhány darab koriander levelet félreteszünk, a többit aprítógépben pürézzük 1 gerezd fokhagymával, citromlével, vízzel, római köményporral és cukorral. Folyamatosan hozzácsurgatunk kb 5 ek olajat.
- Megkóstoljuk, ízlés szerint fűszerezzük – ha szükséges, adunk még hozzá citromlét, olajat stb.
- 3 ek olajat egy serpenyőben felforrósítunk, ebben a krumpli szeleteket aranybarnára sütjük, megfordítjuk, hozzáadjuk a fokhagymát, paprikát, és 1-2 percig ezen az oldalon is szép barnára sütjük.
- Tálalás előtt sózzuk, borsozzuk, majd leöntjük a korianderes mártással, és fetát morzsálunk rá.
- Megszórjuk a félretett koriander levelekkel.
Tippek
- Ideális köret lehet nyári grillezésre vagy vendégváró alkalmakra. A mártás és a krumpli főzése előre elkészíthető, így csak a krumpli sütése lesz a feladat.
- Remekül passzol egy mediterrán jellegű menübe.
- Vigyázzunk arra, hogy a krumplit ne főzzük túl – azaz ne essen szét! Mivel az új krumplit nem szükséges meghámozni, így lehetőleg bió burgonyát alkalmazzunk!
- A paprikás sült krumpli fetával és korianderes mártással akár főétel is lehet egy vegetáriánus étrendben vagy húsmentes napokon. Ideális hétvégi brunchra is.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu