Az almás morzsa (apple crumble) nem hiába az angolok egyik kedvenc édessége, hiszen elkészítése pofonegyszerű, az eredmény viszont különösen finom. Télen-nyáron egy remek desszert lehet szezonális gyümölcsökkel kombinálva vagy helyettesítve. Népszerűsége miatt rengetegt recept létezik, a következő verzió a hagyományos alaprecept.
Hozzávalók
Morzsához
- 10 dkg liszt (lásd tippek)
- 10 dkg vaj vagy margarin
- 5 dkg barna nádcukor
- 1 tk fahéj
Töltelékhez
-
4 zöldalma
-
2 ek citromlé
-
Fél tk fahéj
-
1 ek cukor
-
Opcionális: néhány darab ánizs, fél tk őrölt szegfűszeg
Elkészítés
- A sütőt 180 C fokra előmelegítjük.
-
Az almákat megpucoljuk és vékony gerezdekre felvágjuk. Egy kicsi, de mély tepsit kivajazunk, majd az alma szeletekkel kibéleljük. Lelocsoljuk a citromlével, megszórjuk a cukorral, fahéjjal (és esetleg szegfűszeggel, ánizzsal).
-
A lisztet összekeverjük a fahéjjal.
-
A vajat kis kockákra vágjuk, majd az ujjainkkal elmorzsáljuk. Hozzáadjuk a cukrot, elkeverjük.
-
Az almaszeleteket betakarjuk a morzsával, majd egy kanállal kissé lenyomkodjuk. (Meg lehet szórni dióval, mogyoróval)
-
A sütőben kb 30-35 percig aranybarnára sütjük.
-
Melegen tálaljuk.
Tippek
-
Az angolok hagyományosan a töltelékből először egy kompótot készítenek (azaz kb 5 percre felforralják az almát a cukorral és 1 ek vízzel), és ezt töltik a tepsibe a morzsás paplan alá. Ezzel a módszerrel kevesebb sütésre van szükség – de magasabb hőmérsékleten sütjük. (200-220 fokon kb 15-20 percig). Továbbá ez a verzió pépesebb.
-
Felgyorsíthatjuk a morzsa készítését, ha turmix géppel dolgozzuk össze a hozzávalókat!
-
Tálaljuk vaníliamártással, tejszínnel vagy fagylalttal.
-
Elkészíthetjük mini hőálló edénykékben is – ez különösen passzol vendégváró alkalmakhoz.
-
Gyerekek imádják –ha a cukrot Steviával vagy kókuszcukorral helyettesítjük, és teljes kiőrlésű lisztet alkalmazunk, akkor egy egészségesebb desszertet kapunk!
Variációk
-
Egészséges morzsa: finomított búzaliszt helyett tönkölybúza, hajdina vagy barnarizs lisztet alkalmazzunk, a töltelékben cukor helyett mézet, a morzsából akár ki is hagyhatjuk az édesítőszert. Ez a változat diabetikusok és lisztérzékenyek által is fogyasztható.
-
Zabpelyhes morzsa: a liszt felét zabpehellyel helyettesítjük. Nagyon finom és egészséges is! (lásd kép)
-
Diós-mogyorós morzsa: a liszt felét helyettesítsük darált dióval, mandulávalvagy mogyoróval.
- Vegán verzió: vaj helyett alkmazzunk tejmentes margarint.
-
Gyümölcs-kombinációk: az almát kombinálhatjuk szederrel, áfonyával, barackkal, fügével vagy szilvával (sőt az almát teljesen helyettesíthetjük is! Példa – almás morzsa fügével>>.
Bár az almás morzsa a klasszikus morzsás desszert, más gyümölcsökkel is el lehet készíteni – pl nyáron isteni finom a barackos változat, ősszel próbáljuk ki erdei gyümölcsökkel vagy szilvával.
Kapcsolatos cikkek