A normál palacsinta tésztát könnyen feldobhatjuk kakaóporral. A következő kakaós palacsinta tésztája két tojással készül, így a tészta töményebb és intenzívebb.
Hozzávalók
- 15 dkg liszt
- 2 ek kakaópor
- 2 tojás
- 3 dl tej
- Egy csipetnyi só
- 3 dkg vaj vagy margarin
Elkészítés
- A vajat megolvasztjuk.
- Amikor kihűlt, a többi hozzávalóval összeturmixoljuk. Ha időnk engedi, kb fél órán át hűtőszekrényben pihentetjük.
- Egy palacsintasütőt kivajazunk, majd merőkanálnyi tésztát egyenletesen elosztunk a serpenyőben.
- Kb 1 perc múlva egy spatulával átfordítjuk, a másik oldalon is átsütjük.
- Tányérra csúsztatjuk, melegen tartjuk. Tálaljuk.
Verziók
- Kókuszos: a tésztához adjunk 1-2 evőkanálnyi kókuszreszeléket.
- Banános: a tésztához adjunk 1 banánt felszeletelve.
- Epres: a tésztához adjunk 4-5 db epret felaprítva.
- Diós-mogyorós: fél bögre diót vagy mogyorót aprítsunk fel vagy örüljünk morzsává, majd adjuk a tésztához.
Tippek
- A palacsintát tálaljuk megtöltve (pl lekvár, méz, befőtt stb) vagy szószokkal, mártásokkal leöntve (pl vanília mártás, csokoládé szósz stb).
- Gyors mogyorós-csokis töltelék: 5 dkg mogyorót 1 ek cukorral összedarálunk. 2 dl tejszínt 1 ek cukorral forráspontig felmelegítünk, lehúzzuk a tűzhelyről és 20 dkg jó minőségű csokoládét beleaprítunk. Hozzáadjuk a darált mogyorót. Amikor a csoki elolvadt, lapáttal elkeverjük a a sűrű mártást.
- Allergia tippek: lisztérzékenyek elkészíthetik hajdina- vagy rizsliszttel, tej helyett alkalmazzunk kókusztejet, vaj helyett olajat.
- A kakaós palacsinta alkalomnak megfelelően kisüthető formákba öntve is – pl szívként valentin napra, virágként anyák napjára, csillagként karácsonyra. Remek ínyencség lehet brunch-ként is.
Kapcsolatos cikkek
- Palacsinta receptek
- Csokis receptek
- Valentin napi édességek
- Anyák napi édességek
- Egyszerű desszertek
Zest.hu