A legegészségesebb főzési mód a párolás – nem csupán zöldségeket, hanem húsokat és halak is lehet párolni, amit általában pároló kosárban végzünk forró víz felett. Manapság egy trendi konyhában nélkülözhetetlen a sütő-pároló, bár párolni hagyományos sütőben is tudunk! A párolt lazac lencsével egy remek példa erre, amelynek elkészítése gyors és egyszerű is.
Hozzávalók
- 15dkg lencse
- 3ek olívaolaj
- 1 lilahagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem zöld
- 1 ek vörösborecet
- 1ek Dijoni mustár
- 4 lazac filé (vadvizi, ha lehet)
- Kapor
Elkészítés
- A sütőt bemelegítjük 180 fokra. A lencsét felfőzzük fél liter vízben (só nélkül). 5 percig forraljuk, majd a keletkezett habot egy lapos szűrővel eltávolítjuk, és 10 percig takarék lángon tovább puhává főzzük. Ne főzzük szét – legyen al dente, azaz „harapós”, de átfőtt. Szűrön átmossuk és lecsepegtetjük.
- Közben felaprítjuk a hagymát és a fokhagymát, majd 2 ek olajban megpirítjuk 1-2 percig. A petrezselyem szárát felaprítjuk és hozzáadjuk a pirított hagymához.
- Amikor minden puha, leveszzük a tűzhelyről, hozzáadjuk a lencsét, az ecetet ás a mustárt. Sózzuk, borsozzuk, majd belekeverjük a petrezselyemzöld felaprított leveleit.
- Félretesszük.
- Amikor a sütő eléri a 180 fokot, egy mély tepsibe forró vizet öntünk (kb ⅔/ig). Ezt a sütő alsó polcára helyezzük. Egy nagy darab sütőpapírt megolajozunk, rátesszük a hal szeleteket (amiket először megsózunk, borsozunk) és a felső polcon 10 percig pároljuk. Kivesszük a sütőből és 10 percig pihentetjük.
- Langyosan tálaljuk a lencsével, kaporral díszítjük (opcionális).
Tippek
- Remek egyszerű ebéd vagy vacsora – télen nyáron egyaránt.
- Elkészíthetjük füstölt lazac filével is.
- A lencse és a lazac is kimondottan egészséges alapanyag, így ajánljuk az egészséges életmód követőinek, fogyókúrázóknak, diétázóknak. Low-carb, kombinációs, liszt-mentes diétákat követők számára is ideális étel, de akár egy hosszabb méregtelenítő program étele is lehet.
- A párolt lazacot lencsével gyerekeknek is ajánljuk. Többet a lazacról, és sok finom lazac recept>>
Zest.hu