A párolt vöröskáposzta szuperül kísér egészben sült szárnyasokat, vadakat. A következő verzió egy különleges recept, ezért ideális egy ünnepi, vendégváró menübe. A portóiban párolt almás vöröskáposzta előnye, hogy előre elkészíthető, így csupán felmelegíteni szükséges.
Hozzávalók
- 1 közepes fej vöröskáposzta-lilakáposzta
- 3 dkg vaj vagy tejmentes margarin
- 1 lilahagyma
- 2 zöldalma
- 5 dkg világos nádcukor
- 3 ek vörösborecet
- 1 dl portói (vörös)
- 2 db fahéj
Elkészítés
- A káposzta külső levelet eltávolítjuk, majd legyaluljuk vagy vékonyan felszeleteljük.
- A hagymát megpucoljuk, vékonyan felszeleteljük.
- Az almákat megpucoljuk, magházakat kinyomjuk, gerezdekre felvágjuk.
- Egy nagy, nehézaljú lábasban a vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a hagyma, alma és káposzta szeleteket. Néhány percig megforgatjuk, majd belekeverjük a cukrot, hozzáöntjük az ecetet és a portóit. Forráspontig melegítjük, hozzáadjuk a fahéj rudakat.
- Alacsony hőfokon kb 1 órán át, fedő alatt puhára pároljuk.
- Tálalás előtt a fahéj rudakat eltávolítjuk.
Tippek
- Egy karácsonyi menü keretében kiegészíthetjük 1 kis maréknyi aszalt vörös áfonyával.
- Remekül passzol vadak és egészben sült húsok mellé – pl sült liba, sült kacsa, sült pulyka.
- Előre is elkészíthető, sőt, felmelegítve talán finomabb is! A maradék lefagyasztható.
- A portóiban párolt almás vöröskáposzta egy igazán különleges verzió, remekül passzol egy ünnepi menübe.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu