Karácsonyi illatokat és ízeket varázsolhatunk az otthonunkban a következő kekszekkel. A kókuszos karácsonyi kekszek azonban nem csupán illatosak és finomak, de nagyon mutatósak is, így ideális dekorációként is.
Hozzávalók
- 7.5 dkg puha vaj vagy margarin
- 10 dkg kristálycukor
- 2 közepes tojás, felverve
- 1 tk vanília eszencia
- 30 dkg liszt
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 tk gyömbérpor
- 1 ek reszelt narancshéj
- 1 tk sütőpor
- 1 csipetnyi só
- Dekoráció: bio tojásfehérje vagy narancslé, porcukor, kókuszreszelék
Elkészítés
- A vajat, cukrot és vanília eszenciát habosra elkeverjük.
- Egy másik tálban felverjük a tojásokat, hozzáadjuk a fahéj és gyömbérport, sütőport, sót, narancshéjat, elkeverjük. Beleszitáljuk a lisztet, elkeverjük, majd hozzáadjuk a cukros vajat. Egy lapáttal puha masszává keverjük.
- A tésztából 2 gombócot formálunk, ezeket folpackba csomagoljuk, majd a két tenyerünk között lapos koronggá nyomjuk.
- Hűtőszekrényben 2 órán át pihentetjük.
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
- A korongokat kivesszük a hűtőből, egyiket a másik után lisztezett deszkán 5mm vastagra kinyújtjuk.
- Karácsonyi kekszformákkal a tésztát kiszaggatjuk.
- A kekszeket egy sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, majd 12-15 percig világosbarnára sütjük.
- Rácson hűlni hagyjuk.
- A kihűlt kekszek felső oldalát megkenjük a cukormázzal, majd a kókuszreszelékbe mártjuk. Száradni hagyjuk.
JCGOGG
Tippek
- Cukormáz helyett alkalmazhatunk olvasztott fehér csokit.
- Ha függőként kívánjuk a kekszeket alkalmazni, ne feledjünk sütés előtt kis lyukakat szúrni rajtuk egy grillpálcikával!
- A tészta pihentetését felgyorsíthatjuk a fagyasztóban – kb 30 alatt megkeményedik a tészta.
- Allergiák & Diéták: margarinnal készítve tejmentes. Elkészíthető glutén-mentes liszttel. Nem tartlamaz diót, mogyorót.
- A kókuszos karácsonyi kekszek szépen becsomagolva ideális ajándék lehet barátok, rokonok számára – vagy egy ünnepei bulira.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu