A következő csokis karácsonyi kekszek nem csupán különleges ínyencségek lehetnek az ünnepek alatt, de tuti szépek díszként, ajándékként is. Ráadásul egyszerűen elkészíthetők, gyerek számára ideális kreatív foglalkozás lehet a dekorálásuk.
Hozzávalók
- 10 dkg vaj vagy margarin
- 15 dkg nádcukor
- 5 dkg golden syrup vagy cukorszirup
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 nagy tojás, kissé felverve
- 35 dkg liszt
- 2 ek kakaópor
- Díszítéshez: 20 dkg fehér csokoládé, csoki vagy cukor drazsék, gyöngyök, ehető csillámpor stb.
Elkészítés
- A vajat, szirupot és cukrot alacsony hőfokon megolvasztjuk. Belekeverjük a szódabikarbónát.
- A lisztet elkeverjük a kakaóporral, ennek a felét a cukros szirupba szitáljuk, egy lapáttal elkeverjük. Hozzáadjuk a tojást, elkeverjük, majd hozzászitáljuk a maradék kakaós lisztet.
- Tésztává elkeverjük, majd két részre osztjuk, ezeket folpackba bebugyoláljuk, majd kissé laposra nyomjuk őket. A korongokat 3-4 órán keresztül pihentetjük a hűtőszekrényben, vagy 30-60 percig a fagyasztóban.
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
- A korongokat 5 mm vastagra kinyújtjuk, karácsonyi kekszformákkal kiszaggatjuk. A kekszeket egy sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, és 10-12 percig sütjük.
- Rácson hűlni hagyjuk.
- A fehér csokit gőz felett megolvasztjuk. Ezekbe belemártjuk a kekszek felső felületét, lecsurgatjuk, rácsra helyezzük.
- Dekoráljuk drazsé,kkal, gyöngyökkel, csoki darabokkal stb.
- Hűvös helyen tároljuk.
Tippek
- Ha függőként is szeretnénk hasznosítani a kekszeket, ne feledjünk egy grillpálcikával kis lyukakat szúrni a kiszaggatott tésztaformák csúcsaiba.
- A tojás legyen friss!
- Fehér csoki helyett alkalmazhatunk normál csokoládét is, ebben az esetben díszítsük a kekszeket színes drazsékkal.
- A csokis karácsonyi kekszekből remek ajándékcsomagot készíthetünk barátok, rokonok számára. Néhány darabot csomagoljuk celofánba, majd kössük át egy szép szalaggal.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu