Az amerikaiak egyik kedvenc édessége a gyümölcsös cobbler, amelynek alapja ősszel alma és szilva, nyáron barack vagy bogyósok. Az édesség teteje hasonlít a magyar aranygaluskára, bár elkészítése sokkal sokkal gyorsabb, hiszen nem dagasztjuk és keltjük a tésztát. Valójában a szilvás morzsa-galuska egy nagyon egyszerűen elkészíthető édesség, ugyanakkor szuper finom..
Hozzávalók
- 40 dkg szilva
- 2 zöld alma
- 3 ek barnacukor
- 2 ek vörös Portói
- 17.5 dkg sütőporos liszt (lásd tippek)
- 5 dkg vaj vagy margarin, kockákra vágva
- 1 tk sütőpor
- 1 tojás
- Egy csipet só
- 2 ek joghurt
- Vaníliamártás
Elkészítés
- A szilvákat vágjuk félbe, magtalanítsuk. Az almákat hámozzuk meg, és vágjuk fel vékony szeletekre.
- A gyümölcs darabokat helyezzük át egy tepsibe (másfél literes) majd szórjuk meg 2ek barnacukorral és öntsük le a portóival. Tegyük félre.
- A lisztet és sütőport szitáljuk át egy tálba. A vajat dörzsöljük bele az ujjunkkal, addig amíg zsemlemorzsaszerű morzsákat nem kapunk. Keverjük bele a cukrot és a sót.
- A tojást keverjük el a joghurttal, majd öntsük a morzsához. Keverjük el egy könnyű, kissé ragadós tésztává. Dió nagyságú darabokat szaggassunk (kezünkkel vagy kanállal) a gyümölcsökre, majd szórjuk meg a maradék cukorral. Előre melegített sütőben 190 fokon süssük kb 25-30 percig. Akkor jó, amikor aranybarna a teteje.
Tippek
- Tálaljuk melegen vaníliasodóval, tejszínnel – nyáron vanília fagyival. Vaníliamártások, krémek>>
- Fogyasszuk desszertként egy családi ebéd-vacsora végen – de akár egy ünnepi menübe is passzol!
- Délutáni teázás kísérőjeként is nagyon finom – gyerekek is élvezettel fogyasztják.
- Egészségesebb változat: alkalmazzunk teljes-kiőrlésű lisztet vagy tönkölybúza lisztet. Lisztérzékenyek barnarizs lisztből is elkészíthetik. Cukor helyett használjunk fruktózt – de mézzel is elkészíthetjük.
- A lisztbe keverhetünk 1tk fahéjat, a gyümölcsökhöz adhatunk akár mazsolát és diót is.
- A szilvás morzsagaluska az egyik legegyszerűbb gyümölcsös desszert, és tuti finom. Ajánljuk kezdőknek is.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu