A kéksajtos cukkini tekercs egy modern olasz recept, amely szuper antipasto lehet egy olasz menüben, de ideális parti falat is Prosecco mellé. Mivel hidegen tálalandó, így előre el lehet készíteni.
Hozzávalók
- 2 nagy cukkini
- Kb 10 dkg gorgonzola
- 5 db olajban eltett szárított paradicsom
- Bazsalikom levelek
- 3-4 ek olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
Elkészítés
- A cukkini végeit levágjuk, 0.5 mm vastag hosszú csíkokra szeleteljük.
- Egy tányérra helyezzük éket, kevés sóval meghintjük. Kb 30 percig a sóban marináljuk. Amikor a cukkini puha (és hajtható), papírtörölközővel szárazra töröljük.
- Egy kiolajozott tepsibe helyezzük a csíkokat. Az olajba préseljük a fokhagymát, ezzel a cukkini szeleteket megkenjük, majd 180 fokon sütőben 15 percig sütjük. Megfordítjuk, a maradék olajjal megkenjük, további 5 percig sütjük.
- Amikor a cukkini világosbarna színre sült, kivesszük a sütőből, óvatosan átszedjük egy tányérra, hűlni hagyjuk.
- Közben a szárított paradicsomokat csíkokra szeleteljük, a sajtot durván felvágjuk.
- A cukkini szeletekre helyezünk 1-2 db sajtot, paradicsom csíkot és 1 db bazsalikom levelet, majd felcsavarjuk.
- A tekercseket egy tányérra helyezzük, megborsozzuk majd mini bazsalikom levelekkel megszórjuk.
Tippek
- Érdekesebb lesz a tálalás, ha sárga cukkinivel kombináljuk a hagyományos zöldet (ez nehezen beszerezhető, de nagyon könnyen termeszthető akár cserépben is).
- Az elkészítést felgyorsíthatjuk, ha a cukkini szeleteket grill serpenyőben sütjük át (vagy a grill-sütőn). Így a sütés ideje csupán 5 perc – de kevesebb szeletet tudunk egyszerre kisütni!
- Gorgonzola helyettesíthető Dolcelatte vagy egyéb olasz, édes kéksajttal is (de rokfort, stilton stb nem alkalmas – ezek sósak.
- A kéksajtos cukkini tekercs szuper előétel lehet pl egy grill-partyn, családi, baráti összejövetelen vagy tálalhatjuk egy olaszos party menüben falatként. Piknikre is ajánljuk.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu