Az újkrumpli egyik nagy előnye, hogy nem szükséges meghámozni, így ideális egyszerű köretek, saláták, levesek készítéséhez. Példa erre a fokhagymás tört krumpli, amely 15 perc alatt elkészíthető.
Hozzávalók
- 70 dkg újkrumpli
- 5 dkg vaj vagy tejmentes margarin
- 2-3 db duci fokhagyma
- 2 ek aprított snidling
Elkészítés
- A burgonyát alaposan átmossuk, ha szükséges, egy (új) szivacs érdes oldalával átdörzsöljük.
- Sós vízben 10-15 percig megfőzzük, lecsurgatjuk.
- Közben a vajban a fokhagymát alacsony hőfokon 1-2 percig átsütjük, nagyon vigyázva arra, hogy ne égjen meg, különben keserű lesz.
- A lecsurgatott krumplit, krumplitörővel vagy villával durván összenyomkodjuk, majd a fokhagymás vajhoz adjuk. Belekeverjük a snidlinget, sózzuk, borsozzuk.
- Melegen tálaljuk.
Tippek
- Tálaljuk köretként egészben sült húsok, vagy grillezett húsok-halak mellé.
- Főételtől függően kiegészíthető mustárral, reszelt szerecsendióval vagy reszelt citromhéjjal. A zöldfűszer is lecserélhető.
- A burgonya csakis héjjal együtt fogyasztva egészséges, továbbá ha lehet, mindig egészben főzzük, ne aprítva (így a vitaminok nem főnek ki). A fenti fokhagymás tört kumpli így meglehetősen egészséges, különösen, ha bio (vagy házilag termesztett) újkrumpliból készítjük, és vaj helyett (nem hidrogénezett) margarint vagy olajat alkalmazunk. Továbbá a főtt (langyos) burgonyában sok az un. ellenálló keményítő, amely hatásos fogyókúrás étel is lehet. Fogyasztó szénhidrátok>>
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu