A tejberizs a gyerekek egyik kedvenc étele, azonban egyre több gyerek allergiás a tehéntejre. A kókusztejberizs tej helyett kókusztejjel készül, így azok is fogyaszthatják, akik tej- vagy lisztérzékenyek. Mivel cukrot sem tartalmaz, így ajánljuk diabetikusoknak és diétázóknak is. Melegen és hidegen is nagyon finom – reggelire, uzsonárra vagy desszertként is tökéletes.
Hozzávalók
- 1 csésze főtt rizs (lásd tippek)
- ½ csésze kókusz tej
- ½ tk őrölt fahéj (vagy kakaó por)
- 1 ek kókusz reszelék
- 1 tk méz (opcionális)
- 1 ek mazsola
- Fél tk friss citromlé
Elkészítés
- A rizst főzzük fel a kókusztejjel és mézzel (ha használunk). Adjuk hozzá a fahéjat, mazsolát és kókusz reszeléket – kevergessük addig, amíg a kókusz tej felszívódik, de maradjon kicsit szaftos a rizs (rizottóhoz hasonló állagú legyen).
- Tálalás előtt csavarjunk rá néhány csepp citromlevet, keverjük el. Ha szükséges, ízesítsük több mézzel és citrommal.
Tippek
- Melegen fogyasszuk reggelire, hidegen desszertként (csupán tegyünk rá gyümölcs befőttet – isteni finom konyakos meggyel!)
- Ha több mézet teszünk hozzá – feltétlenül adjunk hozzá több citromlevet is. Az édes-savanyú ízek egyensúlya a fontos.
- Ha lehet, rövid szemű rizst alkalmazzunk – ideális a rizottó rizs vagy barnarizs.
- Mazsola helyett egyéb szárított gyümölcsöket is kipróbálhatunk (szárított áfonyával és szárított cseresznyével különösen finom)
- Megszórhatjuk 1tk darált dióval vagy mogyoróval is.
- Gyerekek, kisbabák számára ideális vacsora! (barnarizzsel készítve még tovább laktat, mert alacsony a GI értéke)
- Méregtelenítés alatt is fogyasztható – főleg olyankor, amikor nem bírjuk tovább valami édesség nélkül!
- A kókusztejes rizs valójában egy hamis tejberizs, de mindenkit könnyen megtéveszt, és garantáljuk, hogy nem csupán allergiákban szenvedők vagy diétázók kedvence lesz! Egy igazi tuti recept – hiszen akárki el tudja készíteni, és nagyon finom!
Zest.hu