A következő joghurtos uborkasaláta egy közel-keleti verzió, amely remekül hűsít csípős, pikáns ételeket. Különlegessége az, hogy a szokástól másképp szeletleteljük az uborkát, pontosabban csak a ropogós részét alkalmazzuk, így az uborka nem lesz mállós.
Hozzávalók
- Fél kígyóuborka
- Fél tk római köménymag
- Egy kis maréknyi mentalevél
- 4 ek görög joghurt (vagy krémes)
Elkészítés
- Az uborkát hosszában félbevágjuk, magját kikaparjuk, a húsát (héjával együtt) egy zöldségpucolóval vékony csíkokra „hámozzuk”.
- A mentaleveleket megmossuk, szárazra töröljük, felaprítjuk.
- A joghurtot elkeverjük a római köménymaggal és az aprított mentával.
- Óvatosan a joghurtba forgatjuk az uborka csíkokat.
Tippek
- A joghurtos uborkasaláta nagyon passzol Közel-Kelet Ázsiai és Indiai ételek mellé, elsősorban hűsítőként szokás tálalni csípős ételek kísérőjeként. Éppen ezért nem szokás sózni sem.
- Főételtől függően adhatunk hozzá fokhagymát is.
- A saláta frissen jó, ugyanis a maradék vizes lesz a hűtőszekrényben, így próbáljunk meg elegendőt készíteni. A fenti recept 2-3 főre szól.
- A joghurtos uborkasaláta egészséges is, hiszen a görög joghurt a szupertételek egyike. Fogyaszthatjuk egy diétás, egészséges étrend keretében.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu