Egészséges ínyencséget nehéz felfedezni, de ha sikerül, akkor örök sláger marad! Ilyen például a narancszselé, amelyben se cukor, se zsír nincs, mégis (természetesen) finom. Ráadásul roppant egyszerű az elkészítése, szépen díszítve ünnepi, vendégváró és romantikus menükbe is passzol.
Hozzávalók
- 1 liter frissen préselt narancslé
- 1.5 dkg zselatin lap (vegán, diétának megfelelően)
- 1 narancs
- Opcionális Csokikrém: 3 dkg kakaópor, 3 ek agavé szirup, 5 dkg natúr krémtúró
Elkészítés
- A narancslevet a tűzhelyen 6.5 deciliterre redukáljuk.
- A zselatin levelet csíkokra vágjuk, hideg vízben 5 percig áztatjuk, lecsurgatjuk, majd egy tálba helyezzük. Kevés reduklt narancslével leöntjük, elkeverjük.
- Amikor a zselatin felolvadt, a maradék narancslevet is hozzáöntjük.
- 3-4 kispohárba vagy tálkába áttöltjük, letakarjuk, hűtőszekrényben kb 6 órán keresztül kocsonyásra hűtjük.
- Tálalás előtt a narancsot megpucoljuk, a húsából vékony gerezdeket vágunk. 3-3 szelet naranccsal díszítjük a zselék tetejét.
- A kakaóport 1 dl vízzel felmelegítjük, simára keverjük. Lehúzzuk a tűzhelyről, elkeverjük a krémtúróval és a sziruppal.
- Csoki krémmel tálaljuk.
Tippek
- Alkalmazhatunk konyhakész csokoládészószt, de nagyon könnyen készíthetünk magunk is. Csupán olvasszunk meg gőz felett egy darabokra tört jó minőségű csokoládét, keverjük el kevés tejszínnel és cukorral. Kész.
- Elkészíthetjük mandarinnal is – különleges verzió lehet vérnarancsból készítve.
- A zseléhez adjunk 1-2 kanálnyi gránátalma szemet, így egyből romantikussá vagy ünnepiessé varázsoltuk!
- Nyáron tálalhatjuk fagylalttal is – különösen ajánljuk mellé a gránátalma fagyi receptünket!
- A csokikrém elkészíthető tejszínnel és cukorral is – de így már nem diétás a desszert.
- A narancszselé nagyon egyszerű, egészséges édesség – még a csokikrém is egészséges!
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu