A konyhakészre pucolt fácán nagy előnye az, hogy nagyon egyszerűen, gyorsan és változatosan elkészíthető. A citromos fácánsült ideális ünnepekre, vendégváró alkalmakra, ráadásul nem szükséges sürögni-forogni körülötte..
Hozzávalók
- 1 közepes fácán (konyhakész)
- 1 citrom
- 2 szál rozmaring
- 7 gerezd fokhagyma
- 50 ml olívaolaj
- 50 ml fehérbor
Elkészítés
- A fácánt a mellcsont mentén félbevágjuk.
- A citromot négy gerezdre szeleteljük.
- Az ujjainkkal a rozmaringleveleket lehúzzuk a szárról, kissé összenyomkodjuk. A fokhagyma gerezdeket egy lapos késsel vagy a tenyerünkkel kissé összenyomjuk, de nem pucoljuk meg.
- Egy nagy tálba töltjük a bort, olajat, fokhagyma gerezdeket és rozmaring darabokat.
- Beletesszük a fácánt, rácsavarjuk a citromot. A fácánt megforgatjuk a pácban, hozzáadjuk a citrom gerezdeket is, sózzuk, borsozzuk, majd fél órán át pihentjük.
- A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
- A fácán feleket egy serpenyőben mindkét oldalon megbarnítjuk, majd egy tepsibe olajjal együtt átöntjük – hozzáadjuk a pácot (fokhagyma és citrom gerezdeket is).
- Kb 30 percig sütjük, majd 15 percig letakarva pihentetjük.
- A mártással együtt tálaljuk.
Tippek
- Tálaljuk legalább két különböző körettel – pl zöldségpüré, sült zöldségek, párolt zöldségek. Továbbá egy téli saláta is remekül passzol mellé. Köretek>>
- Egy fácán két személyre elég – a maradék csontokat azonban ne dobjuk el, készítsünk alaplevest belőlük.
- A citromos fácánsült egy nagyon egyszerű, de nagyszerű főétel – ideális különleges családi ebédre, vendégváró alkalmakra.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu