A fácán sütésétől sokan elriadnak, mert túl száraznak találják a húsát. Azonban ez a probléma könnyen megoldható, ha egy pikáns mártásban sütjük, pontosabban pároljuk a húst. Példa erre a szalonnás fácánsült gesztenyével, amely ideális ünnepi vagy vendégváró főétel, ugyanakkor nagyon egyszerűen elkészíthető..
Hozzávalók
- 1 közepes fácán (konyhakész)
- 1 ek olaj
- Szeletelt szalonna (kb 5 csík)
- 10 db gyöngyhagyma (vagy salotta)
- 2 szál kakukkfű
- 30 ml fehérbor
- 10 dkg főtt vagy sült gesztenye
- fél liter csirkeleves
Elkészítés
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
- A fácánt megmossuk, megtöröljük, sózzuk, borsozzuk.
- Egy nagy lábasban, vagy fedeles tepsiben, a fácánt minden oldalon kissé megbarnítjuk az olajban.
- Félretesszük, majd a szalonna csíkokat és hagymát 2 percig átsütjük. Ezeket is kivesszük, hozzáadjuk a bort és kakukkfüvet, 1-2 percig redukáljuk a mártást.
- Visszatesszük a fácánt, szalonnát és hagymát, hozzáadjuk a gesztenyét, majd felöntjük a levessel.
- 20 percig fedő alatt a sütőben sütjük, majd még 10-15 percig fedő nélkül.
Tippek
- Tálaljuk pürézett vagy sült zöldségekkel és salátával. Köretek>>
- Egy fácán két főre bőségesen elég. Tálaljuk félbevágva, a mártást külön edényben – vagy a combot és mellhúst levágva, a mártással leöntve.
- A maradék csontból készítsünk alaplevest.
- A fácánsült gesztenyével remekül passzol egy téli ünnepi vagy vendégváró menübe – akár karácsonykor is fogyaszthatjuk különlegességként a szokásos főétel helyett!
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu