A sült sütőtök sokak kedvence az őszi, téli szezonban. Azonban hamar meg lehet unni. A következő sült sütőtök recept mozzarella sajttal készül, amely különlegessé varázsolja az ételt..
Hozzávalók
- 1 kanadai sütőtök
- 3 ek olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 chili
- 2 ek balzsamecet
- 1 ek juharszirup vagy méz
- 1 bivaly mozzarella
Elkészítés
- A sütőtököt megtisztítjuk, megpucoljuk, magtalanítjuk, majd 3-4 centis darabokra vágjuk. Egy tepsiben elrendezzük őket, 1 kanál olajjal és kevés juharsziruppal leöntjük, ebben megforgatjuk.
- 190 fokra előmelegített sütőben 21-25 percig puhára sütjük.
- Közben a fokhagymát és chilit vékony csíkokra szeleteljük, a maradék olajban átsütjük. Lehúzzuk a tűzhelyről, elkeverjük az ecettel és a maradék sziruppal. 5 perccel a sütés lejárta előtt a chilis öntettel leöntjük a sütőtököt, és visszatesszük a sütőbe karamellizálódni.
- Tálalás előtt mozzarella cafatokkal és zöldfűszerrel megszórjuk.
Tippek
- Tálaljuk melegen köretként – vagy kombináljuk zöldsaláta levelekkel (pl rukkolával),.
- Főételként tálaljuk friss kenyérrel, pirítóssal.
- Balzsamecet helyett alkalmazhatunk borecetet is.
- Mini, mozzarella golyók is alkalmazhatók bivaly mozzarella helyett.
- Tálalás előtt megszórhatjuk friss aprított zöldfűszerrel is.
- A sült sütőtök mozzarellával fantasztikus köret lehet egy vendégváró vagy ünnepi menüben. Ideális karácsonyra is.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu