A kínai szalonnás káposzta remek köret, de főétel is lehet egy gyors vacsoraként vagy ebédként. Szuper finom és szuper egyszerű az elkészítése.
Hozzávalók
- 1 ek földimogyoró olaj
- 1 piros chili
- 1 tk Szechuan bors, összetörve
- 6 szelet füstölt szalonna csík
- 1 tk kínai rizsbor (Shaoxhing)
- 30 dkg zöld káposzta
- 1 ek rizsecet (kínai)
- 1 zöldcitrom leve
- 1 tk szezámolaj
Előkészületek
- A káposztát félbevágjuk, majd 1cm-es csíkokra szeleteljük.
- A szalonnán 1 cm-es kockákra aprítjuk.
- A chilit félbevágjuk, magtalanítjuk, erét kivágjuk, majd felaprítjuk.
- A borsot egy mozsárban összetörjük.
Elkészítés
- Egy wokot felmelegítünk. Hozzáadjuk az olajat, amikor füstöl, a chilit és a borsot néhány másodpercig átsütjük, közben keverjük – majd beledobjuk a szalonna darabokat, 2-3 percig ropogóssá sütjük.
- Leöntjük a rizsborral, és hozzáadjuk a káposztát, 3-5 percig kevergetjük. Lekapcsoljuk a tűzhelyt, belekeverjük a rizsecetet, citromlevet, olajat.
- Ízlés szerint sózzuk. Melegen tálaljuk.
Tippek
- Tálaljuk köretként egy kínai menüben, vagy könnyű főételként párolt rizzsel, friss kenyérrel kombinálva.
- Zöldcitrom helyett citrom is alkalmazható – szezámolaj helyett chilis olaj is jó.
- A szechuan bors a délnyugat kínai szechuan gasztronómia legfontosabb alapanyaga. Teljesen más, mint a normál bors – még nem is rokonok – így nem helyettesíthető se borssal, se chilivel. Aromája különleges, kissé citrusos, de abszolút nem csípős. Ázsiai élelmiszerboltokban vagy Culinárisban kapható.
- A kínai szalonnás káposztasaláta tuti finom orientális ízeket varázsol gyorsan az asztalunkra.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu